\”Η περιφερειακή σύγκλιση στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό και η στήριξη των μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών της χώρας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της νέας ΚΑΠ\”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών ημερίδας της ΠΑΣΕΓΕΣ στα Χανιά, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. 
Στην ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου και συνεταιριστικών στελεχών από την περιοχή των Χανίων.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καραμίχας: \”Στόχος μας θα πρέπει να είναι η διατροφική επάρκεια, όχι μόνο για τις βασικές ανάγκες διατροφής αλλά και την τόνωση των εξαγωγών, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιφερειακή σύγκλιση των οικονομιών με έμφαση σε φτωχές, μειονεκτικές και ορεινές περιοχές, η μεταφορά πόρων στην κτηνοτροφία από τη φυτική παραγωγή, ο δεύτερος πυλώνας να υποστηρίξει τους πολιτικούς στόχους ώστε να αξιοποιηθούν τα χρήματα για έργα υποδομής\”.
Επιπλέον ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους επεσήμανε πως από το 2015 με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα μειωθούν τα χρήματα για επιδοτήσεις στους Έλληνες αγρότες κατα 300 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν εκτός όσοι παίρνουν επιδότηση χωρίς παραγωγή λόγω των ιστορικών δικαιωμάτων καθώς θα υπολογίζεται η έκταση σε σχέση με την παραγωγή και όχι πόσα είναι τα ελαιόδεντρα του κάθε αγρότη

Γιάννης Κολυβάς: Τέλος στους αγρότες του καναπέ με τη νέα ΚΑΠ

Είναι ευκαιρία με τη μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ να δώσουμε ένα τέλος στη γεωργία του καναπέ, είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Γιάννης Κολυβάς, τονίζοντας ότι οι ενισχύσεις θα πρέπει να δίνονται σε όσους παράγουν.

Ο προϊστάμενος του γραφείου Βρυξελλών ανέφερε πως η ΚΑΠ έχει χάσει τα κοινά της χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος μετά το 2020 για ολική επανεθνικοποίηση, που μπορεί να φέρει μείωση χρηματοδοτήσεων.
Με εξαίρεση το πρασίνισμα και τη στήριξη των νέων γεωργών οι περισσότερες διατάξεις παρέχουν ευελιξία στο κράτος – μέλος, είπε επίσης ο κ. Κολυβάς. \”Από το 2015 και μετά η νέα ΚΑΠ πουθενά δεν θα εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο\”, κατέληξε, επισημαίνοντας πως οι απώλειες για την χώρα μας είναι διαχειρίσιμες.
Δείτε απόσπασμα της ομιλίας του κ.Κολυβά

Στο μεταξύ, σε συνοπτική παρουσίαση της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ΚΑΠ μετά το 2013 προχώρησε ο κ. Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Κομισιόν.
Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που γεννώνται στο διεθνές περιβάλλον και έχουν να κάνουν με την οικονομία, το περιβάλλον και τις περιφέρειες, αλλά και στις τάσεις των τιμών γεωργικών εμπορευμάτων, οι οποίες -όπως είπε- αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα αποκάλυψε πως για το λόγο αυτό υπήρξαν πιέσεις για μείωση των χρημάτων που διατίθενται μέσω της ΚΑΠ.
Σε σχέση με τους κανόνες της νέας ΚΑΠ τόνισε πως γίνεται αλλαγή παραδείγματος πολιτικής με στροφή στη χρήση γης. Για πρώτη φορά υπάρχει συναπόφαση συμβουλίου και ευρωκοινοβουλίου, είπε επίσης ο κ. Χανιώτης για τη συμφωνία της ΚΑΠ.
Το ζητούμενο είναι να παραμείνει Κοινή η Αγροτική Πολιτική, πρόσθεσε ο κ. Χανιώτης σύμφωνα με τον οποίο η νέα ΚΑΠ παρέχει ευελιξία για τα κράτη – μέλη.
Δείτε απόσπασμα απο την ομιλία του κ.Χανιώτη

(Με πληροφορίες απο paseges.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook