Σε μια συνέντευξη εφ\’ όλης της ύλης για το Κυπριακό, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, εμφανίζεται αντίθετος σε λύση «δύο κρατών» και υποστηρικτής της ομοσπονδίας και υποστηρίζει πως η ομοσπονδία θα πρέπει «να λαμβάνει υπόψη της, τις πραγματικότητες επί του εδάφους».
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης» ο κ. Έρογλου σημειώνει σχετικά με την αναφορά Νταβούτογλου για συνάντηση των δύο ηγετών της Κύπρου στις 4 Νοεμβρίου ότι «ο κ. Νταβούτογλου δεν έκανε αυτή τη δήλωση αυθαίρετα. Οι σύμβουλοι επεξεργάζονται μια κοινή δήλωση ενόψει της συνάντησης. Αρχικός μας στόχος ήταν να γίνει τον Οκτώβριο, αλλά τώρα ο στόχος είναι η 4η Νοεμβρίου. Εμείς επιθυμούμε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στις 4 Νοεμβρίου».

«Άλλος ο Αναστασιάδης του 2004 και άλλος του 2013»

Επίσης, μιλά για τον Νίκο Αναστασιάδη, κάνοντας έναν σαφή διαχωρισμό με αυτόν του 2004 και αυτόν του 2013. Αυτός του 2013 κουβαλά πολλές δεσμεύσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο κ. Έρογλου στη συνέντευξή του στον «Πολίτη» αναφέρει ποιες είναι οι διαφωνίες του για τη βάση των συνομιλιών, ενώ ξεκαθαρίζει ότι στην Κύπρο δεν θέλει δύο κράτη αλλά ομοσπονδία, η οποία όμως να λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικότητες επί του εδάφους.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, υποστηρίζει, θέλει να συμπεριλάβει στην κοινή δήλωση τα θέματα που θα συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς θεωρούμε, αναφέρει, ότι όλα τα θέματα θα συζητηθούν και πως δεν χρειάζεται να τα συμπεριλάβουμε στη δήλωση. «Επίσης, εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να εκδώσουμε κοινό ανακοινωθέν πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών», προσθέτει.

«Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν είναι ευαγγέλιο»

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης δηλώνει ότι η βάση των διαπραγματεύσεων είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Όμως τονίζει με έμφαση «τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν είναι ευαγγέλιο. Εμάς ο σκοπός μας είναι να βρεθεί μια λύση. Τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλάζουν ανάλογα με τις απαιτήσεις των καιρών. Ο στόχος όμως είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και για αυτό γίνονται οι συνομιλίες».
Κατά τη γνώμη του Ντερβίς Έρογλου ο πρόεδρος Αναστασιάδης «κάνει ένα μεγάλο λάθος». Οι διαπραγματεύσεις, εξηγεί, είναι μαζί μας – με εμένα θα πρέπει να μιλήσει για την επίτευξη λύσης, και η προσπάθειά του να μιλήσει απευθείας με την Τουρκία είναι λανθασμένη και αποτελεί σπατάλη χρόνου. «Το άτομο με το οποίο πρέπει να μιλήσει για να βρει λύση του Κυπριακού είναι με εμένα, ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Πιστεύουμε στην αρχή πως η λύση θα επιτευχθεί μεταξύ Κυπρίων», υποστήριξε.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων, καθώς, όπως υποστηρίζει, είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook