Εσείς έχετε όλη την καλή διάθεση να προσπαθήσετε για να χάσετε βάρος, αλλά υπάρχουν κάποιες παγίδες που σας προσθέτουν θερμίδες και μάλιστα χωρίς να το καταλάβετε.

Μπορεί τα λίπη, τα τηγανητά και τα γλυκά να έχουν βγει από το διαιτολόγιό σας, αλλά ακόμη και ανάμεσα στις υγιεινές τροφές βρίσκονται κάποιες που σας χαλάνε τη δίαιτα εκεί που δεν το περιμένατε. Ας δούμε ποιες είναι αυτές, για να είστε προετοιμασμένες.

Έτοιμες σαλάτες
Τ’ ότι ακούμε τη λέξη «σαλάτα» δε σημαίνει απαραίτητα ότι μιλάμε και για υγιεινό γεύμα. Αν την αγοράζετε έτοιμη απ’ έξω μπορεί να περιέχει σως, μαγιονέζα, ζυμαρικά και έτσι να γεμίσετε με «κενές» θερμίδες. Τι να προτιμήσετε: Αν συνηθίζετε να τρώτε σαλάτα στο γραφείο, ετοιμάστε μία από το σπίτι με ρύζι ή ζυμαρικά ολικής άλεσης, πιπεριές και σέλινο ή μαρούλι, ρόκα και ντοματάκια.

Επιδόρπια γιαουρτιού με λίγα λιπαρά
Μπορεί τα λίγα λιπαρά να σας δελεάζουν, αλλά και πάλι αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι μπορείτε να φάτε όσο θέλετε, ούτε ότι μιλάμε για ένα υγιεινό σνακ. Πολλά απ’ αυτά περιέχουν πάρα πολλούς υδατάνθρακες από ζάχαρη ή φρουκτόζη. Τι να προτιμήσετε: Αν θέλετε να φάτε ένα τέτοιο επιδόρπιο, φάτε τη μισή μερίδα και προσέξτε τις ετικέτες, έτσι ώστε να αποφύγετε αυτά που περιέχουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη ή φρουκτόζη, τεχνητά γλυκαντικά και πολλά τεχνητά αρώματα. Να θυμάστε ότι αυτά που δεν έχουν πολύ πυκνή υφή είναι καλύτερα.

Ψωμάκια

Πολλές φορές καταναλώνουμε ένα ολόκληρο τέτοιο ψωμάκι στο εστιατόριο, καθώς περιμένουμε να έρθει το φαγητό μας. Ή πολλές από εσάς μου αναφέρετε ότι παίρνετε 1 τέτοιο ψωμάκι στη δουλειά και το τρώτε με τυρί κότατζ, σαν σνακ. Ανάλογα, όμως, με το μέγεθός τους, τα ψωμάκια αυτά μπορεί να έχουν τόσες θερμίδες όσο 5 φέτες ψωμί. Τι να προτιμήσετε: Τα ψωμάκια ολικής άλεσης. Μπορείτε μάλιστα να τα καταναλώσετε και ως κανονικό γεύμα με σολομό ή αβγό, ντομάτα και κρεμμύδι.

Ντρέσινγκ σαλάτας
Ίσως η σαλάτα με ντρέσινγκ να είναι πιο νόστιμη, αλλά ταυτόχρονα «φορτώνεται» στις περισσότερες περιπτώσεις με τρανς λιπαρά κι έτσι μια απλή σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι και καρότο μεταμορφώνεται σε «θερμιδική βόμβα» με παχυντικές σάλτσες, μπέικον και κρουτόν. Τι να προτιμήσετε: Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο και τη σως βινεγκρέτ, έτσι ώστε να δώσετε γεύση, χωρίς πολλές θερμίδες. Αν θέλετε να έχετε κάτι τραγανιστό στη σαλάτα σας, αντί για κρουτόν μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια.

Αποξηραμένα φρούτα
Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν ένα καλό σνακ, αν κάνετε υπερβολική κατανάλωση θα λάβετε αρκετή ποσότητα ζάχαρης και θα έχετε ξεφύγει από το πλαίσιο της σωστής διατροφής σας. Τι να προτιμήσετε: Θυμηθείτε ότι μισό φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα είναι ίσο με μια μερίδα κανονικού φρούτου, έτσι ώστε να μην το ξεπεράσετε. Καλό θα ήταν να μην αντικαταστήσετε τα φρέσκα φρούτα με αποξηραμένα και να προτιμάτε τα δεύτερα μέσα στο γιαούρτι ή τα δημητριακά σας, για να τρώτε λιγότερα.

Ξηροί καρποί
Τα αμύγδαλα, τα καρύδια κ.ο.κ. αποτελούν μια καλή μερίδα πρωτεΐνης και ταυτόχρονα κάνουν καλό στην υγεία μας, αφού περιέχουν πολύτιμα συστατικά, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο κ.λπ., αρκεί να προσέχετε να μην είναι αλατισμένα. Προσοχή επίσης πρέπει να δώσετε και στις μερίδες σας και να μην ξεπερνάτε μια με μιάμιση μικρή χούφτα σε κατανάλωση, αν δεν θέλετε να δείτε το δείκτη της ζυγαριάς να πηγαίνει προς τα δεξιά. Τι να προτιμήσετε: Οι ξηροί καρποί που έχουν τσόφλι, μπορεί να μειώσουν το ρυθμό κατανάλωσής τους κι έτσι να μη φάτε πολλούς. Προτιμήστε τους αν νιώθετε ότι δεν θα μπορέσετε να συγκρατηθείτε.

Το μυστικό

Ένα μεγάλο ποτήρι φυσικού χυμού κάνει καλό, αρκεί να μην το πίνετε καθημερινά. Οι χυμοί φρούτων είναι πιο πλούσιοι σε απλά σάκχαρα από τα απλά φρούτα και ανεβάζουν πιο γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Γι’ αυτό προτιμήστε απλά φρούτα κι αν θέλετε να δροσιστείτε, τι καλύτερο από το νερό!

omorfamistika

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook