Πολιτιστικά γεγονότα, μεγαλοπρεπή εγκαίνια κάθε είδους, αθλητικές διοργανώσεις, ιστορικές επέτειοι και χίλια δυο άλλα που συνέβησαν και θα συμβούν μέχρι το τέλος του 2013, αποτελούν την ιδανική αφορμή για ένα ταξίδι στους προορισμούς που ακολουθούν.

1. Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

\"\"

Ιδανικό για: Πολιτισμό, εκδηλώσεις, φαγητό

Το Σαν Φρανσίσκο, που είναι διάσημο για τους λόφους, τους σεισμούς και τη φιλελεύθερη πολιτική, εξακολουθεί να προσελκύει επισκέπτες που αναζητούν το χαρακτηριστικό πολιτισμικό μείγμα της πόλης. Αν χρειάζεστε ένα επιπλέον κίνητρο για να πάτε, είναι οι πολλές αλλαγές και οι αναβαθμίσεις που έγιναν στην πόλη λόγω του 34ου Κυπέλλου της Αμερικής που διοργανώθηκε!

2. Άμστερνταμ, Ολλανδία

\"\"

Ιδανικό για: Πολιτισμό, εκδηλώσεις, φαγητό

Το Άμστερνταμ πάντοτε μάγευε τους ταξιδιώτες, αλλά η εορταστική διάθεση κορυφώθηκε το 2013, όπου συμπίπτουν πολλές επέτειοι. Τα 160ά γενέθλια του Βίνσεντ Βαν Γκογκ (και τα 40ά του μουσείου του), τα 400 χρόνια των καναλιών, τα 125 χρόνια της Βασιλικής Ορχήστρας, τα 175 χρόνια του Βασιλικού Ζωολογικού Κήπου και τα 225 του Πολιτισμικού Κέντρου Felix Meritis. Όλα αυτά προκαλούν μια σειρά φεστιβάλ, εκθέσεων και επετειακών συναυλιών, που μπορείτε να απολαύσετε μέχρι το τέλος της χρονιάς!

3. Hyderabad, Ινδία

\"\"


Ιδανικό για: Πολιτισμό, φαγητό, αντιστοιχία τιμής-αγαθών

Το Χαϊντεραμπάντ ήταν κάποτε η πρωτεύουσα ενός πλούσιου πριγκιπάτου. Μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας, τα παλάτια και οι κήποι πουλήθηκαν, γκρεμίστηκαν και λεηλατήθηκαν. Όμως, πολλά παλάτια στην Παλιά Πόλη του Χαϊντεραμπάντ ανακαινίστηκαν πρόσφατα, μεταξύ των οποίων και το Παλάτι Φαλακνούμα, ένα ξενοδοχείο επτά αστέρων. Πολλά άλλα μνημεία και κτήρια αναστηλώνονται, αλλά η πόλη δεν έχει γίνει αντιληπτή από τις τουριστικές μάζες – πράγμα που κάνει την επίσκεψη στην πόλη μοναδική ευκαιρία.

4. Londonderry/Derry, Βρετανία

\"\"

Ιδανικό για: Πολιτισμό, εκδηλώσεις, οικογενειακές διακοπές

Το Λοντοντέρι/Ντέρι είναι η πολιτισμική πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2013, πράγμα που σημαίνει ότι η πόλη περνά από μια νέα αναγεννησιακή περίοδο. Ολόκληρο το 2013 πραγματοποιούνται πολλές πολιτισμικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων το δεκαήμερο All Ireland Fleadh, το μεγαλύτερο ιρλανδικό φεστιβάλ του κόσμου. Η πόλη θα φιλοξενήσει δεκάδες άλλες εκδηλώσεις, από παρελάσεις και συναυλίες μέχρι χορευτικές παραστάσεις, μέχρι το τέλος του έτους. Το Ντέρι φιλοξενεί επίσης και πολλά άλλα ετήσια φεστιβάλ, όπως το φεστιβάλ Τζαζ ή το Ίρχαρτ (το οποίο εορτάζει φέτος τα 80 χρόνια από τότε που η πιλότος Αμέλια Ίρχαρτ προσγειώθηκε εδώ).

5. Πεκίνο, Κίνα

\"\"


Ιδανικό για: Πολιτισμό, φαγητό, αντιστοιχία τιμής-αγαθών

Το Πεκίνο παραμένει το πολιτισμικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Κίνας. Αν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 μοιάζουν σήμερα μια μακρινή ανάμνηση, έχουν αφήσει το χνάρι τους – υπάρχουν πολλά αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα διάσπαρτα στη μεγάλη αυτή πόλη. Τέλος, σήμερα, το Πεκίνο φιλοξενεί πολλούς διαφορετικούς πληθυσμούς (άρα και πολιτισμούς!) στην αγκαλιά του.


6. Christchurch, Νέα Ζηλανδία

\"\"


Ιδανικό για: Πολιτισμό, εκδηλώσεις, οικογενειακές διακοπές Η πόλη της Νέας Ζηλανδίας προσπαθεί να ανακάμψει από τους καταστροφικούς σεισμούς του 2010 και του 2011, με έναν εκπληκτικό συνδυασμό θέλησης, αποφασιστικότητας και ταλέντου. Οι λάτρεις του φαγητού θα μπορούν να δοκιμάσουν τα πάντα, από βιρμανικές μέχρι τούρκικες σπεσιαλιτέ. Επίσης, έχουν εμφανιστεί πολλά νέα κέντρα ζωντανής μουσικής και νέα έργα τέχνης ξεφυτρώνουν συνεχώς στους δρόμους. Το 2013 είναι ένα μαγευτικό έτος για να λάβετε και εσείς μέρος στην αναγέννηση της πόλης!

7. Χόμπαρτ, Αυστραλία

\"\"


Ιδανικό για: Πολιτισμό, εκδηλώσεις, φαγητό

Η πρόσφατη άφιξη του παγκόσμιας κλάσεως μουσείου ΜΟΝΑ έκανε τους τουρίστες να έρχονται κατά κύματα σε αυτήν την ήσυχη παράλια πόλη, ξυπνώντας την από τον ύπνο της. Το 2013, το ΜΟΝΑ συνεργάστηκε με το Τασμανικό Μουσείο και Γκαλερί Τέχνης (TMAG) για την έκθεση «Θέατρο του Κόσμου». Παράλληλα, οι γαστριμαργικές επιδόσεις της πόλης αναμένονται να αυξηθούν κατακόρυφα, οπότε σπεύσατε!

8. Μόντρεαλ, Καναδάς

\"\"


Ιδανικό για: Πολιτισμό, φαγητό, αντιστοιχία τιμής-αγαθών

Το Μόντρεαλ πρόσφατα κατέλαβε μια από τις πρώτες θέσεις στις λίστες «Πιο ευτυχισμένες πόλεις του κόσμου» και «Πιο μοντέρνες πόλεις του κόσμου». Μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτό στη πρόσφατα ανακαινισμένη οργανωμένη παραλία και να παραστείτε στην εορταστική προβολή της ταινίας του Σπίλμπεργκ Robopocalypse. Επίσης, την άνοιξη άνοιξε το Πλανητάριο Rio Tinto Alcan, με το φιλόδοξο πρόγραμμα Space for Life. Τέλος, το 2013 έγιναν τα εγκαίνια του μουσείου κέρινων ομοιωμάτων Grévin, την πεντηκοστή επέτειο του Place des Arts και το άνοιγμα του νέου ξενοδοχείου Point Zero.


9. Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία

\"\"

Ιδανικό για: Πολιτισμό, φαγητό, αντιστοιχία τιμής-αγαθών 

Ακριβώς όπως οι Αιθίοπες μαραθωνοδρόμοι, η Αντίς Αμπέμπα εξελίσσεται με τάχιστο βήμα – η οικονομική ανάπτυξη της χώρας έχει φτάσει το 5% το 2013. Η πόλη, της οποίας το όνομα σημαίνει «Νέο Άνθος», ιδρύθηκε μόλις έναν περίπου αιώνα πριν, είναι η διπλωματική πρωτεύουσα της Αφρικής και μια πολύβουη σύγχρονη μεγαλούπολη, περήφανη για τα πολύπλευρα προσόντα της.


10. Πουέρτο Ιγκουασού, Αργεντινή, Βραζιλία

\"\"


Ιδανικό για: Οικογενειακές διακοπές, δραστηριότητες, περιπέτεια 

Είναι πλέον επισημοποιημένο: Το Ιγκουασού είναι ένα από τα επτά νέα θαύματα της φύσης. Αυτός ο εκπληκτικός καταρράκτης, μοιρασμένος ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, είναι ένα θέαμα που δεν πρέπει να χάσετε. Οι τουρίστες έρχονται κατά χιλιάδες – άρα καλά νέα για την πόλη Πουέρτο Ιγκουασού, η οποία διαθέτει πολυτελή ξενοδοχεία, άνετους ξενώνες και πολλά μαγευτικά μέρη.

Οι προτάσεις αυτές ανήκουν στον οδηγό του Lonelyplanet

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook