Τα παιδιά που δεν πέφτουν για ύπνο κάποια τακτική ώρα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιβόν Κέλι του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό \”Pediatrics\”, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 10.000 παιδιά και τις ώρες που αυτά έπεφταν να κοιμηθούν σε ηλικία τριών, πέντε και επτά ετών.
Η μελέτη διαπίστωσε μια σαφή σχέση ανάμεσα στην ώρα του ύπνου και στη συμπεριφορά του παιδιού τη μέρα. Όσο πιο ακανόνιστες ήσαν οι ώρες του ύπνου, τόσο πιο προβληματική ήταν η συμπεριφορά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται στο ότι η απουσία κανονικότητας στον ύπνο διαταρράσσει το «βιολογικό ρολόι» των παιδιών (τον λεγόμενο κιρκαδιανό ρυθμό τους), με συνέπεια να επέρχεται στέρηση ύπνου και, τελικά, διαταραχή στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.
Όσο τα παιδιά μεγάλωναν χωρίς να κοιμούνται μια λίγο-πολύ τακτική ώρα, επιδεινώνονταν τα προβλήματά τους (υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, συναισθηματικές δυσκολίες, προβλήματα αρμονικής επαφής με τους συνομηλίκους τους κ.α.). Τα παιδιά όμως που κάποια στιγμή αποκτούσαν μια «ρουτίνα» στον ύπνο τους, αμέσως εμφάνιζαν σημάδια βελτίωσης της συμπεριφοράς τους.
Όπως είπε η Κέλι, «οι ακανόνιστες ώρες ύπνου δημιουργούν στο σώμα και στο νου μια κατάσταση που προσομοιάζει με εκείνη του \”τζετ-λαγκ\”. Αυτό έχει συνέπειες για την υγιεινή ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του παιδιού, ενώ επηρεάζει την υγεία και την ευημερία του καθ\’ όλη τη διάρκεια της κατοπινής ζωής του».
Η Βρετανίδα επιδημιολόγος επεσήμανε πως η επίπτωση του ακανόνιστου ύπνου συσσωρεύεται σταδιακά όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αν και οι συνέπειες μπορούν να είναι αναστρέψιμες, αν οι συνήθειες του παιδιού αλλάξουν έγκαιρα.
Οι ακατάστατες ώρες ύπνου, σύμφωνα με την έρευνα, είναι συχνότερες στην ηλικία των τριών ετών, όταν περίπου ένα στα πέντε παιδιά πάει στο κρεββάτι σε πολύ διαφορετικές ώρες. Έως την ηλικία των επτά ετών, η κατάσταση τείνει να ομαλοποιηθεί, οπότε πάνω από τα μισά παιδιά πέφτουν για ύπνο συνήθως μεταξύ 7:30 και 8:30 μ.μ. Τα επτάχρονα παιδιά που πέφτουν για ύπνο μετά τις 9 μ.μ., συνήθως προέρχονται από οικογένειες με περισσότερα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook