Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας παραμένουν στραμμένα στην Ουάσινγκτον, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα και το Κογκρέσο δεν έχουν παρά τέσσερις ημέρες στη διάθεσή τους για να επιτύχουν τον συμβιβασμό που θα αποτρέψει την πρώτη στην ιστορία στάση πληρωμών των ΗΠΑ.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης δεν θα έχει ικανότητα δανεισμού και ότι κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσει τις πληρωμές. Ενα μονοσέλιδο κείμενο νόμου, το οποίο θα ψηφισθεί από το Κογκρέσο, αρκεί για να αυξήσει το ανώτατο όριο του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ και να αποτρέψει τη στάση πληρωμών.
Οι διεθνείς αγορές περιμένουν σήμερα με νευρικότητα τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, καθώς πλησιάζει η 17η Οκτωβρίου. Η τύχη του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων, που θεωρούνται τα ασφαλέστερα στον πλανήτη, εξαρτάται από τις συνομιλίες ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς -κυρίως της Γερουσίας, που προς το παρόν είναι άκαρπες.
Ολοι συμφωνούν ότι μία στάση πληρωμών θα είναι καταστροφική. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για να επιβάλουν δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως επί τους συστήματος συνταξιοδότησης και των προγραμμάτων ασφάλισης υγείας για τους άνω των 65 ετών και τους οικονομικά ασθενέστερους. Τα προγράμματα αυτά καταναλώνουν το 43% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.
Ο Μπαράκ Ομπάμα αρνείται να διαπραγματευθεί «με το πιστόλι στον κρόταφο» και κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους για ανευθυνότητα.
Οι Ρεπουμπλικανοί απαντούν από την πλευρά τους ότι χάρη σε μία αντίστοιχη στρατηγική ο Μπιλ Κλίντον οδηγήθηκε σε δημοσιονομικές υποχωρήσεις. Ο ίδιος ο Ομπάμα αναγκάσθηκε τον Αύγουστο 2011 να αποδεχθεί τον προγραμματισμό ετήσιων περικοπών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μέχρι το 2021.
Τα μέλη του Κογκρέσου επιχειρούν να επιλύσουν συγχρόνως δύο θέματα: να αυξήσουν το ανώτατο όριο χρέους και να υιοθετήσουν έναν νόμο για το ομοσπονδιακό προϋπολογισμό που θα επιτρέψει την επαναλειτουργία των ομοσποδιακών υπηρεσιών, που έχουν διακόψει μερικώς τη λειτουργία τους από την 1η Οκτωβρίου.
Ενδεχόμενη στάση πληρωμών του αμερικανικού κράτους θα προκαλούσε διεθνές χάος με πολύ σοβαρές συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη, οι πολιτικές ηγεσίες παρακολουθούν με ανησυχία την αμερικανική διελκυστίνδα.
Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για επιπτώσεις καταστροφικότερες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ενώ από την πλευρά του ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα ξαναβυθιστούν στην ύφεση το 2014.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook