Mέλη του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης περισυνέλεξαν από την ακτή του Παραλίου Άστρους μια Πράσινη Θαλασσοχελώνα (Chelonia mydas) το πρωί της Τρίτης, κατόπιν ενημέρωσης από κάτοικο της περιοχής.

Πρόκειται για είδος θαλάσσιας χελώνας που τρέφεται κυρίως με φυτική ύλη (φύκια και θαλάσσια φυτά), αν και συχνά περιλαμβάνει και ασπόνδυλα στη δίαιτά της. Τα νεαρά άτομα εμφανίζουν περισσότερο σαρκοφαγικές συνήθειες συγκριτικά με τα ενήλικα, καταναλώνοντας μέδουσες και ψάρια.

Φαίνεται πως αυτή η βιολογική/τροφική ιδιαιτερότητά του, στοίχισε τη ζωή στο νεαρό αυτό άτομο, όπως αποδεικνύει και το ευμεγέθες αγκίστρι που ήταν γαντζωμένο στο στόμα του. Η ευκαιρία που παρουσιάστηκε για ένα εύκολο γεύμα με τη μορφή ενός ψαριού δολωμένου στο αγκίστρι της φωτογραφίας, κάποιου από τα παραγάδια του Αργολικού Κόλπου, είχε σαν αποτέλεσμα τον πνιγμό του.

H Πράσινη Θαλασσοχελώνα έχει παγκόσμια εξάπλωση, ενώ στη Μεσόγειο, όπου και φωλιάζει, καταγράφεται κυρίως στις ανατολικές και βόρειες θαλάσσιες περιοχές (Τουρκία, Συρία, Κύπρο). Έχει χαρακτηριστεί ως «Κινδυνεύον» είδος (IUCN Red List of Threatened Species), τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και για το λόγο αυτό προστατεύεται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Είναι σπάνιο σε σχέση με τη θαλάσσια χελώνα Καρέτα (Caretta caretta) και αποτελεί μόλις το 3,5% του συνόλου των καταγραφών τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα μεταξύ 1996-2000. Εκ πρώτης όψεως μοιάζει πολύ με την Καρέτα, με τις μορφολογικές διαφορές μεταξύ τους να εντοπίζονται στο μέγεθος του κεφαλιού (μεγαλύτερο στην Καρέτα), στον αριθμό των πλευρικών πλακών στο καβούκι (περισσότερες στην Καρέτα) και στον αριθμό των νυχιών στα πτερύγια (μεγαλύτερος στην Καρέτα), ενώ διακρίνεται και ένα ιδιαίτερο χρωματικό πρότυπο στις πλάκες της Πράσινης Θαλασσοχελώνας, για τους πιο παρατηρητικούς.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook