Στα Μάταλα θα προβληθεί η πολυσυζητημένη ταινία για τον θρύλο της δεκαετίας του ’60. Το ντοκιμαντέρ «Hippie-Hippie Matala! Matala!», σε σκηνοθεσία Γιώργου Βαρελά και σενάριο Μαρίας Κουφοπούλου, αναφέρεται στον μύθο των Ματάλων, μιας καταπληκτικής φυσικής ομορφιάς παραλία στη νότια Κρήτη, γνωστή ως «άντρο» των «παιδιών των λουλουδιών» στις δεκαετίες του ‘60 και του ’70.

Ο Δήμος Φαιστού σε συνεργασία με την Μάταλα Αναπτυξιακή και τον Πολιτιστικό σύλλογο Πιτσιδίων Ματάλων προσκαλούν όλους τους φίλους των Ματάλων την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στις 20:00 στην πλατεία των Ματάλων. Είσοδος δωρεάν!

Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αλλά και σε μία πληθώρα διακεκριμένων Φεστιβάλ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

«Ο τίτλος προέκυψε από μια διήγηση της Τζόνι Μίτσελ -της φολκ τραγουδίστριας – θρύλου της εποχής. Όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα -περί το 1969, επί χούντας- κάποιοι στην Αθήνα εντυπωσιάστηκαν από τα ρούχα, το κούρεμα, την εικόνα της Μίτσελ και φώναζαν σ΄ αυτή και την παρέα της \”Hippie-Hippie Matala! Matala!\”», εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Κουφοπούλου. Αργότερα, το 1971, η Μίτσελ έγραψε το τραγούδι «Carey» με αναφορές στη «σκόνη από την Αφρική που φτάνει στις παραλίες της Κρήτης», όπου είχε ζήσει.

Ο μύθος για τα Μάταλα όμως ξεκινά πολύ πριν την εμφάνιση των χίπις, από την αρχαιότητα και τις λαξευμένες στα βράχια σπηλιές, απ\’ τα κύματα του λιβυκού πελάγους που τις «ραπίζουν», από τον αέρα των συνόρων δύο ηπείρων που τα «φυσούσε», από την «Αφρική απέναντι».

Στις δεκαετίες του ‘60 και του ’70, οι σπηλιές φιλοξένησαν τα παιδιά απ\’ όλο τον κόσμο που δεν ήθελαν εμπλοκή στον πόλεμο του Βιετνάμ, που δεν ήθελαν εμπλοκή στη χούντα της Ελλάδας, που προτιμούσαν τα χρώματα και τα λουλούδια.

Δεκάδες χίπις, κάτοικοι της Κρήτης, 70 και πλέον χρόνων σήμερα, καταθέτουν στο ντοκιμαντέρ τις μνήμες από μια εποχή που έζησαν ανέμελα καθώς και τον διαχωρισμό και την κατηγοριοποίηση των χίπις της εποχής –σε ταξιδευτές, σε ανθρώπους των δρόμων και σε απατεώνες συνεχιστές όταν το «κίνημα» άρχιζε να εκφυλίζεται.

Αφορμή για τα γυρίσματα στάθηκε η παρουσίαση τον Ιούνιο του 2011στο Matala Beach Festival στην Κρήτη του βιβλίου «Ο Μύθος των Ματάλων» του Γερμανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Arn Strohmeyer. Το «Hippie-Hippie Matala! Matala!» ήταν μια παραγωγή του τμήματος Νεανικών και Επιμορφωτικών Προγραμμάτων της ΕΡΤ. Ο Δήμος Φαιστού στήριξε με όποιο μέσο διέθετε την προσπάθεια αυτή από την πρώτη στιγμή.

Η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη δηλώνει, «Το ντοκιμαντέρ, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφίας και ένα μέσο αποτύπωσης του πραγματικού κόσμου.

Ο δημιουργός χρησιμοποιεί την πραγματικότητα ως πρώτη ύλη, προσφέρει έτσι τη δυνατότητα στον θεατή να ενημερωθεί, να προβληματιστεί και να διδαχθεί από το παρελθόν, χρησιμοποιώντας τη γνώση που αποκτά, για να βελτιώσει το μέλλον του.»

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο Δημήτρης Πουλικάκος (έζησε στα Μάταλα από τον Απρίλιο του 1967 που ξέσπασε το πραξικόπημα στην Ελλάδα ως το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς), οι Γερμανοί Αρν και Έλμαρ, οι Αγγλίδες αδελφές Σίρλεϊ και Παμ, η Αμερικανίδα Μπέτσι και η Βρετανίδα Λιζ, η γιαγιά Αλεξάνδρα, η ιδιοκτήτρια του περιπτέρου των Ματάλων Κατερίνα, ο ιδιοκτήτης του θρυλικού «Mermaid cafe» Στέλιος, που τώρα ζει στην Καλιφόρνια, ο Βαγγέλης από το «ΔΕΛΦΙΝΙ» και ο Γιώργης, ο φτωχός Ματαλιώτης ψαράς και φίλος της Τζόνι Μίτσελ.

Η αφήγησή τους επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν στη σχέση μεταξύ ντόπιων και χίπηδων, τον πόλεμο στο Βιετνάμ και τη χούντα στην Ελλάδα, τα ναρκωτικά και το ελεύθερο σεξ, τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, του διεθνούς και ελληνικού Τύπου, καθώς και στη φυσιογνωμία του κινήματος των χίπις που «ξέφτισε» στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν οι χίπις εκδιώχθηκαν με πρωτοβουλία της εκκλησίας και τη βοήθεια της χωροφυλακής -φημολογείται ότι όλα άρχισαν μετά από την εντολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Χούντας Στυλιανού Παττακού ως αντεκδίκηση, καθώς γόνος υπουργικού στελέχους και φίλου του είχε καταφύγει στα Μάταλα όπου έζησε με την αγαπημένη του την οποία είχε προηγουμένως… κλέψει.

Κατά την διάρκεια της προβολής θα παρουσιαστούν και Υπέροχα Μουσικά Video Clips που γυρίστηκαν κατά την διάρκεια των τριών Matala Beach Festival. Την εβδομάδα που θα ακολουθήσει, το Ντοκιμαντέρ θα επισκεφθεί και τα Πιτσίδια. Η προβολή ανοίγει και τον νέο κύκλο του Matala Beach Festival 2014 το οποίο έχει δώσει παγκόσμιο ραντεβού για τις 20-21-22 Ιουνίου 2014!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook