Παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθαν. Καρούντζου, του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Νίκου Καστρινάκη συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου με κύριο θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων στο Νομό Λασιθίου.

Η κεντρική αρχή που διέπει το νέο σχεδιασμό είναι ο δίκαιος επιμερισμός της ευθύνης ανάλογα με το τι παράγει ο κάθε δήμος, ενώ  όπως αναφέρθηκε η κεντρική μονάδα επεξεργασίας θα χωροθετηθεί και θα κατασκευαστεί στο Νομό Ηρακλείου.

Ο κ. Καρούντζος παρουσίασε τις προτάσεις του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κρήτης και έθεσε ως στόχο «να προχωρήσουμε βήμα – βήμα προς την επίτευξη κοινής συμφωνίας, μετά από διαβούλευση και καταγραφή της προόδου από το ένα στάδιο στο άλλο».

Για τον ΧΥΤΑ του Αγίου Νικολάου είπε ότι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της επέκτασής του, ενώ στην Ιεράπετρα θα πρέπει να δημιουργηθεί μονάδα επεξεργασίας οργανικών υπολοίπων.

Η επέκταση του ΧΥΤΑ Αγ. Νικολάου και η υποδοχή εκεί των απορριμμάτων της Ιεράπετρας δε σημαίνει ότι θα γίνεται χύμα, αλλά θα προηγείται επεξεργασία και διαλογή τους.

Τέλος με μια αυτοκριτική διάθεση, ο κ. Καρούντζος παραδέχθηκε ότι στον προηγούμενο περιφερειακό σχεδιασμό έγιναν πολλά λάθη και ειδικά για την Ιεράπετρα ότι δεν έδειξε την κατάλληλη συμπεριφορά και δεν προχώρησε στη δημιουργία των υποδομών που όφειλε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook