\”Σε μια δύσκολη χρονική στιγμή όπου βιώνει την κρίση ο καθένας από εμάς, ενέργειες και πρωτοβουλίες εξωστρέφειας όπως αυτές του ΕΑΠ δεν μπορούν παρά να μας βρίσκουν σύμφωνους.

Εκπτώσεις στη γνώση δεν νοούνται. Όσο η γνώση επεκτείνεται τόσο οι ορίζοντες μακραίνουν. Λυπούμεθα που κάποιοι κοιτούν το δέντρο και χάνουν το δάσος\”.

Με αυτά τα λόγια και σε αυτό το πνεύμα, φοιτητές του ΕΑΠ από τη Δυτική Κρήτη, συνέταξαν και υπογράφουν μια ανοικτή επιστολή με αφορμή τη λειτουργία παραρτήματος του ΕΑΠ στα Χανιά και την πιο ακριβοδίκαιη κατ\’ αυτόν τον τόπο μεταχείριση των φοιτητών.

Την επιστολή υπογράφουν (έως σήμερα) 71 φοιτητές του ΕΑΠ από την Δυτική Κρήτη.

Η ανοικτή επιστολή αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή την νέα συνεργασία του ΕΑΠ με τον Δήμο Πλατανιά για την δημιουργία δευτέρου παραρτήματος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στις σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις του Γυμνασίου του Δήμου, όπου θα διεξάγονται και εδώ Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (ΟΣΣ) των σχολών του Πανεπιστημίου, εμείς, ως φοιτητές τις ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Κρήτης αλλά και ως πολίτες μιας κοινωνίας που πιστεύει στη δύναμη της γνώσης και του πολιτισμού, καθώς και στην αξία της ανώτατης εκπαίδευσης:

Καλωσορίζουμε το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στην περιοχή μας. Σε μια περίοδο κατά την οποία ο Πολιτισμός και η Παιδεία είναι από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο επιδιώκει την εξωστρέφεια μέσα από την επέκταση του, με την ίδρυση νέων παραρτημάτων σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την επέκταση στον Νομό Χανίων, δίνεται σοβαρό κίνητρο σε περισσότερους Κρητικούς (και όχι μόνο) να εισαχθούν στο ΕΑΠ, ενώ παράλληλα απομακρύνει την πιθανότητα παρακολούθησης των ΟΣΣ στην Αθήνα ή στον Πειραιά για τους 3ετείς & 4ετείς φοιτητές όλων των σχολών.

Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα αυτή προσπάθεια θα στηριχθεί από όλους και θα έχουμε διαρκώς αυξανόμενο αριθμό φοιτητών. Ενδεικτική είναι άλλωστε η άμεση εκδήλωση ενδιαφέροντος (στην πρόσφατη συνάντηση φοιτητών ΕΑΠ Δυτικής Κρήτης) από τους κάτοικους Κυθήρων και Αντικυθήρων.

· Ευχαριστούμε το ΕΑΠ που χρόνια τώρα προσπαθεί και καθιστά την Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση προσιτή σε κάθε μέρος της Ελλάδας και του εξωτερικού, δίνοντας τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε ενήλικες, σε γονείς, σε εργαζόμενους αλλά και σε κάθε φιλομαθή, παρέχοντας προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σε τέσσερις τουλάχιστον διαφορετικούς τομείς, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο νέους στόχους και όραμα και σε ανθρώπους που ζουν μακριά από μεγάλες πόλεις – αστικά κέντρα.

· Ευχαριστούμε επίσης τον Δήμο Πλατανιά (και ειδικότερα τον Δήμαρχο Κο Γιάννη Μαλανδράκη και τον Αντιδήμαρχο Κο Νίκο Δασκαλάκη), τον διευθυντή του Γυμνασίου Πλατανιά κ. Βασίλη Παπαστάμο, οι οποίοι είχαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη αυτή συνεργασία του Πανεπιστημίου με τον Δήμο Πλατανιά.

Εφόσον ευδοκίμησαν αμφότερες οι προσπάθειες επέκτασης του Πανεπιστημίου, το ΕΑΠ άνοιξε τις πύλες του στο Γυμνάσιο του Δήμου Πλατανιά, με τη λειτουργία της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού.

Τα τμήματα της ΕΛΠ λειτουργούν ήδη στις ανανεωμένες και σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις του Γυμνασίου, οι οποίες πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να φιλοξενήσουν φοιτητές απ\’ όλη την Κρήτη στις τάξεις του και παράλληλα παρέχουν πρόσβαση σε φοιτητές ΑΜΕΑ.

· Στηρίζουμε την Πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Φοιτητών και Αποφοίτων ΕΑΠ Κα Νεκταρία Σολιδάκη, η οποία αδίκως κατηγορήθηκε με ανυπόστατα επιχειρήματα (για υφαρπαγή της έδρας του ΕΑΠ από τις Αρχάνες) από την πλειοψηφία των μελών του συλλόγου που προεδρεύει, οι όποιοι για καθαρά τοπικιστικούς λόγους, προσπάθησαν να την καταστήσουν ως «εξιλαστήριο θύμα» για να καπηλευτούν την θέση της, ικανοποιώντας τις προσωπικές τους φιλοδοξίες,

· Καυτηριάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια διαίρεσης των φοιτητών που έντεχνα ανακυκλώνεται μέσω κάποιων κέντρων μαζικής ενημέρωσης-δικτύωσης, είτε κάποιων κύκλων σαφής πολίτικης εκμετάλλευσης που με ψεύδη και ανυπόστατα στοιχειά μας κατατάσσουν εμάς, τους φοιτητές της Δυτικής Κρήτης, στη θέση αυτών που θέλουν να υφαρπάξουν την έδρα από τις Αρχάνες.

Με λύπη μας διαπιστώνουμε πως στο παιχνίδι των εντυπώσεων αυτών εμπλέκουν αβάσιμα τοπικούς αιρετούς άρχοντες, ως υποστηρικτές των δήθεν θέσεων τους. Δεν θα τους ακολουθήσουμε, κοιτάζουμε μπροστά προσηλωμένοι στο σκοπό μας και με αισιοδοξία ατενίζουμε το εκπαιδευτικό μας μέλλον.

· Διαχωρίζουμε την θέση μας από τις διαιρετικές απόψεις- ενέργειες (σχετικά με τη λειτουργία των σχολών μας στο παράρτημα του Δήμου Πλατανιά) του προέδρου του συλλόγου ΠΑΣΥΦΔΕΟ, οι οποίες απόψεις – ενέργειες δεν εκφράζουν επ’ουδενί την συνοχή μας ως φοιτητές.

Αδυνατούμε να καταλάβουμε την αρνητική στάση του για την επέκταση του ΕΑΠ στην πόλη μας και καταδικάζουμε το περιεχόμενο των σχετικών δηλώσεών του και αναρτήσεών του σε φόρουμ και κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Επίσης πιστεύουμε πως οι συγκεκριμένες ενέργειες – δηλώσεις δεν αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των φοιτητών του συλλόγου ΠΑΣΥΦΔΕΟ.

Τέλος θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι κατανοούμε τους προβληματισμούς των συνάδελφων μας από την Ανατολική Κρήτη, τους καλούμε όμως να δουν «δουν το δάσος και όχι το δέντρο».

Παρέμβαση Χ. Μαρκογιαννάκη: \”Η υπερβολή έχει τα όρια της\”

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Χανίων κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης γνωστοποίησε σήμερα  με επιστολή του προς τον κ. Πρόεδρο του Ε.Α.Π. τις αδικαιολόγητες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ίδρυση του Παραρτήματος του Ε.Α.Π., με έδρα τον Δήμο Πλατανιά Χανίων.

Στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

\”Με έκπληξη παρακολουθώ τις αντιδράσεις, που προκλήθηκαν, από την ίδρυση του Παραρτήματος του Ε.Α.Π. με έδρα τον Δήμο Πλατανιά Χανίων.

Προφανώς, η απόφαση για την ίδρυση του εν λόγω Παραρτήματος δεν ήταν μια επιπόλαιη κίνηση, αλλά προϊόν επισταμένης μελέτης των εκπαιδευτικών αναγκών συνολικά της Κρήτης, που παράλληλα υπηρετούσε τους στόχους της αποκέντρωσης και της ισόρροπης ανάπτυξης.

Σας είναι γνωστό ότι ήδη ο Δήμος Πλατανιά ενέκρινε ομόφωνα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του Ε.Α.Π., όπως προτάθηκε από εσάς.

Περαιτέρω, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και ακώλυτα οι εκπαιδευτικές διαδικασίες για το πρόγραμμα «Ελληνικός Πολιτισμός», ο Δήμος, συνεπής προς τα συμφωνηθέντα, εξασφάλισε τις αναγκαίες εγκαταστάσεις και γενικά προέβη σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου άνετα και αποδοτικά να λειτουργήσει το εν λόγω πρόγραμμα. Μάλιστα, ήδη, όπως γνωρίζετε, έχουν ξεκινήσει οι διδακτικές συναντήσεις.

Ενδεχόμενη υπαναχώρηση, είτε με τη μορφή ακύρωσης της συμφωνίας ή αναστολής της λειτουργίας του Παραρτήματος, εξαιτίας των αδικαιολόγητων αντιδράσεων και διαμαρτυριών, θα είναι ένα ταπεινωτικό «πισωγύρισμα», προκειμένου να ικανοποιηθεί η μόνιμη και αδιαμφισβήτητη «αδηφαγία» ορισμένων παραγόντων των ανατολικών περιοχών της Κρήτης, σε ό,τι έχει να κάνει με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η ιστορία θυμίζει, με δεδομένη την εξέλιξη στην υπόθεση του Εφετείου Κρήτης, αλλά και σε άλλες παρόμοιες υπηρεσίες, την παροιμία «Τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, δικά μας».

Θα πρέπει, όμως, να ξέρουν οι πάντες ότι και στη Δυτική Κρήτη κατοικούν άνθρωποι, οι οποίοι ταλαιπωρούνται αφαντάστως με το να μεταβαίνουν, ακόμη και για ασήμαντα προβλήματά τους, στην έδρα της Περιφέρειας και που, ως εκ τούτου, δικαιούνται τουλάχιστον την ελάχιστη αυτή άμβλυνση των απίστευτων ταλαιπωριών τους.

Την επιστολή αυτή σας την αποστέλλω όχι διότι πιστεύω πως είναι ποτέ δυνατόν να πάρετε πίσω την υπογραφή σας, αλλά για να καταλάβουν με τη δημοσιοποίησή της κάποιοι, ότι και η υπερβολή έχει τα όριά της\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook