Σε ασκήσεις θάρρους και τακτικής επιδίδεται η Αθήνα, για να κερδίσει πολιτικό χρόνο και ερείσματα στη διαπραγμάτευση με τους Eυρωπαίους εταίρους για το αν θα μπορέσει να βγει η Ελλάδα στις αγορές ή θα απαιτηθεί και τρίτο μνημόνιο για τη χώρα μας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται να αιφνιδίασε με την πρόταση που δημοσιοποίησε για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014 με άλλους τρόπους και όχι με νέο δάνειο ή πρόσθετα μέτρα.

Πληροφορίες ανέφεραν πως πηγές της Τρόικας άκουσαν με έκπληξη τον «τρίτο δρόμο» που περιέγραψε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και δήλωναν επιφύλαξη.

Αλλά και το μέλος του δ.σ. τη ΕΚΤ Γιέργκ Άσμουσεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του eurogroup δήλωσε πως η ΕΚΤ απορρίπτει τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει, λύση που είχε νωρίτερα προτείνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική.

Ενδεικτικό των διαφορετικών απόψεων ακόμα και εντός της τρόικας είναι το γεγονός οτι ο επίτροπος Ολι Ρεν είχε δηλώσει ότι το θέμα θα συζητηθεί τις ερχόμενες εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση οριστικές αποφάσεις προβλέπονται να παρθούν στα Eurogroup του Νοεμβρίου.

Ο σχεδιασμός του Γιάννη Στουρνάρα ενόψει του eurgroup προέβλεπε:

α) επιμήκυνση των λήξεων δανείων που κατέχει η ΕΚΤ (μετακύληση ομολογων) και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, ή

β) άλλα ισοδύναμα μέτρα όπως να επιμηκυνθούν λήξεις ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους εγχώριες τράπεζες, κατά κύριο λόγο οι τέσσερις συστημικές. Η συνολική τους αξία προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ και αφορά στα ομόλογα που είχαν λάβει ως ενίσχυση από το ελληνικό Δημόσιο βάσει του νόμου Αλογοσκούφη το 2008, με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές.

Τα ομόλογα αυτά λήγουν τον Μάιο του 2014 αλλά το πρόβλημα είναι πως ενώ με την επιμήκυνσή τους το ελληνικό Δημόσιο θέλει να μειώσει ισόποσα τις χρηματοδοτικές του ανάγκες, μπορεί να δημιουργήσει όμως ταμειακή και κεφαλαιακή «τρύπα» στις τράπεζες που τελούν υπό ανακεφαλαιοποίηση. Μια τέτοια εξέλιξη δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους ούτε τους ελεγκτές της BlackRock ούτε της Τρόικα.

Επί της ουσίας, στο Eurogroup που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας επιχειρεί να «καλμάρει»τις ανησυχίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων υποστηρίζοντας πως «λύσεις υπάρχουν» και θα βρεθούν έγκαιρα. Και αυτό έρχεται ως απάντηση στα εμπόδια που θέτει το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιόργκ Άσμουσεν, δηλώνοντας προσερχόμενος στο Eurogroup ότι:

– το χρηματοδοτικό κενό για τη χώρα το 2014 φτάνει στα 5 με 6 δισ. ευρώ.
– θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα, μέχρι τον Νοέμβριο στον τρέχοντα έλεγχο της τρόικα
– δεν μπορεί να καλυφθεί με μετακύληση ομολόγων ή οτιδήποτε που αντιστοιχεί σε νομισματική χρηματοδότηση.

Οι αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν σήμερα, καθώς και ο Επίτροπος Όλι Ρεν προέβλεψε ότι αυτά θα εξεταστούν τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο το γαϊτανάκι δηλώσεων και προβλέψεων που έχει ήδη στηθεί σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον, Φραγκφούρτη και Αθήνα, προμηνύει ένα ιδιαίτερα «καυτό» εξάμηνο, μέχρι τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν τον Απρίλιο.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook