Στα 3,5 δισ. ευρώ χαμηλώνει τελικά ο στόχος για τα συνολικά έσοδα από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, έναντι του αρχικού για έσοδα 3,85 δισ. σύμφωνα και με τις νέες τελευταίες αλλαγές στο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων που θα κατατεθεί την Παρασκευή.

Στον αέρα παραμένει το τι θα ισχύσει για το φόρο μεταβίβασης, για τον οποίο η τρόικα ζητούσε πλήρη κατάργηση.

Νωρίτερα, μιλώντας επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2014 ο κ. Σταϊκούρας γνωστοποίησε ότι «ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα έχει σημαντικές ελαφρύνσεις στις χαμηλότερα εισοδηματικά ομάδες σε σχέση με όσα έχουν δει φως δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες».

Σύμφωνα με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αναμένεται περαιτέρω μείωση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου για τα κτίσματα με πολύ χαμηλή αντικειμενική αξία.

Στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου που έχει περιληφθεί στο μέχρι στιγμής διαμορφωθέν κείμενο του νομοσχεδίου, προβλέπεται συντελεστής βασικού φόρου 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και 2,8 ευρώ ανά τ.μ. για κτίσματα περιοχών όπου οι τιμές ζώνης κυμαίνονται πάνω από 500 και μέχρι 750 ευρώ ανά τ.μ.

Οι συντελεστές αυτοί θα μειωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Παράλληλα, προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση των αγροτεμαχίων και λοιπών εκτάσεων γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων αλλά εντός οικισμών. Οι εκτάσεις αυτές επρόκειτο να υπερφορολογηθούν, δεδομένοι ότι οι συντελεστές φορολόγησης θα ξεκινούσαν από 20 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις αξίας έως 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα έφθαναν μέχρι τα 250 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις αξίας από 6 έως 10 ευρώ το τ.μ.

Για τα ακίνητα αυτά εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι χωριών και οικισμών θα επιβαρύνονταν με υπέρογκους φόρους για τις αυλές, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια στα οποία βρίσκονται τα σπίτια τους, οι στάβλοι ή και … τα κοτέτσια τους! Για τις εκτάσεις αυτές θα εφαρμοστούν ένας ή περισσότεροι μειωτικοί συντελεστές, ώστε να μην υπερφορολογούνται σαν εντός σχεδίου οικόπεδα.

Αντιθέτως για τα ακίνητα σε μεσαίας και υψηλής αξίας περιοχές, δεν διαφαίνετο καμία μείωση, αντιθέτως έχει υπάρξει και επιβάρυνση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που προβλεπόταν να προταθεί στην τρόικα

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook