Το Σπήλαιο Waitomo Glowworm  είναι ένα σπήλαιο στη Νέα Ζηλανδία. Είναι γνωστή για τον πληθυσμό της από Arachnocampa luminosa- ένα είδος πυγολαμπίδας  που λάμπει  και το βρίσκει κανείς μόνο στη Νέα Ζηλανδία.

Το σπήλαιο είναι μέρος του συστήματος σπηλαίων του Waitomo που περιλαμβάνει το Σπήλαιο Ruakuri και το Σπήλαιο Aranui.

Οι εν  λογω πυγολαμπίδες φτιάχνουν μια φωλιά από μετάξι στην οροφή του σπηλαίου η οποία κρέμεται προς τα κάτω.

Η προνύμφη "ανάβει" για να προσελκύσει θήραμα στα νήματα της.Το όνομα "Waitomo" προέρχεται από τη λέξη των Μαορί wai (νερό) και Tomo (τρύπα). Οι ντόπιοι Μαορί γνώριζαν τις σπηλιές πολύ καιρό πριν ο αρχηγός των Μαορί Tane Tinorau και ένας Αγγλος τοπογράφος, ο Fred Mace, έκαναν μια εκτεταμένη έρευνα το 1887. Η εξερεύνηση τους πραγματοποιήθηκε με το φως κεριών με μια σχεδία, από όπου το ρεύμα πήγαινε υπόγεια. Αυτή είναι τώρα η έξοδος του σπηλαίου.

Όταν ο επισκέπτης μπαίνει στη σπηλιά και στρέψει το βλέμα του στην οροφή του σπηλαίου αυτή  καλύπτεται με αυτές τις προνύμφες και μπορεί να μοιάζει με τον ουρανό τη νύχτα.

Η λάμψη είναι αποτέλεσμα μιας χημικής αντίδρασης στην ουρά του σκουληκιού, η οποία φαίνεται να δημιουργεί μια ακαταμάχητη έλξη προς την πηγή όπου κολλάνε έντομα και γίνονται τροφή για τα σκουλήκια. Αυτά τα σκουλήκια έχουν λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα των μόνιμων κατοίκων σπηλαίων, βρίσκοντας μια τακτική αξιόπιστη πηγή τροφής.

Πηγή: boredpanda.com