Τουλάχιστον τέσσερις είναι οι νεκροί σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές από τον πολύ ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τις νότιες και κεντρικές Φιλιππίνες, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο σεισμός που αρχικά δόθηκε με μέγεθος 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ από το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο, αλλά σύμφωνα με το ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Είχε επίκεντρο 5 χιλιόμετρα νότια-ανατολικά της Μπαλιλιχάν μιας πόλης με πληθυσμό περίπου είκοσι χιλιάδες κατοίκους στην επαρχία των νησιών Μποχόλ βόρεια του κύριου νησιού Μιντανάο περίπου 640 χιλιόμετρα νότια της Μανίλα. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 8:12 τοπική ώρα ( 0:12 GMT ) και το εστιακό του βάθος εντοπίστηκε στα 56 χιλιόμετρα

Τα πρώτα θύματα αναφέρθηκαν από την κατάρρευση ενός κτιρίου στην πόλη Τσεμπού, μια δημοφιλή περιοχή για τους τουρίστες περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια από το επίκεντρο του σεισμού, όπως δήλωσε η Μίντα Μοράντε περιφερειακή επικεφαλής πολιτικής προστασίας.

Σύμφωνα με τις αναφορές τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών στο Τσεμπού που βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, Μανίλα, τουλάχιστον δύο κτίρια έχουν καταρρεύσει ενώ αρκετά άλλα συμπεριλαμβανομένης και μιας εκκλησίας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Τις καταστροφές επιβεβαίωσε και ο κυβερνήτης της επαρχίας Μποχόλ αναφέροντας ότι αρκετά κτήρια, συμπεριλαμβανομένων μιας εκκλησίας και ενός πρώην δημαρχείου, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Το κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι του Ειρηνικού ωκεανού που εδρεύει στη Χαβάη ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει απειλή εκδήλωσης παλιρροϊκού κύματος.

kathimerini.gr από AMΠE

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook