Στον σπουδαίο Γερμανό στοχαστή και φιλόσοφο του 20ου αι. είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.

Σαν σήμερα, 15 Οκτωβρίου 2013, συμπληρώνονται τα 169 χρόνια από τη γέννησή του. Το φιλοσοφικό του έργο επηρέασε πλήθος ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στο πρώτο μισό του 20ου αι., περίοδος κατά την οποία παγιώθηκε η θέση του και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μείζονες φιλοσόφους.

Χαρακτηριστικό παραμένει ακόμα και σήμερα το οξύ και επιθετικό ύφος των συγγραμμάτων του. Ο «θάνατος του Θεού», η ύπαρξη του υπερανθρώπου, η θεωρία της ηθικής κυρίων-δούλων αποτελούν ορισμένες από τις κεντρικές ιδέες της φιλοσοφίας του.

Γεννημένος το 1844 στο Ρέκεν της Πρωσικής Σαξονίας, πέρασε τα παιδικά του χρόνια σ’ ένα συντηρητικό περιβάλλον (οι δύο παππούδες και ο πατέρας του κατείχαν σπουδαίες θέσεις στην Προτεσταντική Εκκλησία). Σε ηλικία 5 ετών έχασε τον πατέρα του, ο οποίος σκοτώθηκε πέφτοντας από τις σκάλες.

Αφού ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του, πήρε υποτροφία για τη Σουλπφόρτα, όπου σπούδασε Κλασική Φιλολογία. Παρά την αντίθεση της μητέρας του, η οποία τον προόριζε για εφημέριο, ο Νίτσε επικεντρώθηκε στην Κλασική Φιλολογία. Μάλιστα την εποχή εκείνη αφιέρωνε πολύ χρόνο στις μουσικές συνθέσεις του. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Βόννη και τη Λειψία.

Μόλις στα 25 του χρόνια διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, στην Ελβετία και από τότε ξεκίνησε να γράφει το «πλούσιο» συγγραφικό του έργο.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook