Άκρως απόρρητα προσωπικά δεδομένα, όπως ΑΦΜ, αριθμό Δελτίου Ταυτότητας, ημερομηνία και αστυνομικό τμήμα έκδοσής της, ΔΟΥ, περιλαμβάνονται στα στοιχεία που καλούνται να συμπληρώσουν πολίτες σε έντυπα για τη σωτηρία της χώρας που έχουν κατακλύσει όλη την Κρήτη αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, και τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα αν πέσουν στα χέρια απατεώνων.

Πρόκειται για ένα ψήφισμα για τη διάδοση της περίφημης κίνησης του Αρτέμιου Σώρρα και της οργάνωσης END (End National Dept), οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει καταπίστευμα της τάξεως των 600 δις δολαρίων για τη χρηματοδότηση και εξαγορά του δημόσιου χρέους.

\"\"

Το συγκεκριμένο ψήφισμα έχει κατακλύσει και το διαδίκτυο, ωστόσο διανέμεται και σε έντυπη μορφή σε χώρους εργασίας και γειτονιές σε όλη την Κρήτη, από Χανιά μέχρι Λασίθι.

Στο τέλος του ψηφίσματος αναφέρεται ότι για λόγους ασφάλειας (;) και διαφάνειας να αποσταλεί σε συγκεκριμένες διευθύνσεις., δημιουργώντας, ηθελημένη ή μη, μια βάση δεδομένων με απόρρητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών.

\"\"

Προσοχή:  Κίνδυνος για απάτες  μέσω τραπεζών

Όπως ανέφερε στο Flashnews.gr, ο Α. Μπαϊλάκης, φοροτέχνης και μέλος της τοπικής Διοικησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, είναι άκρως επικίνδυνο να διαρρέουν τέτοια προσωπικά δεδομένα,  για ένα ψήφισμα στο οποίο, όπως συνήθως ζητείται σε ανάλογα ψηφίσματα, θα αρκούσε μια απλή υπογραφή και το πολύ το ονοματεπώνυμο.

Αυτά είναι προσωπικά στοιχεία των φυσικών προσώπων, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε δημόσιες αρχές, στο δημόσιο για συναλλαγές τους, συμβόλαια κτλ., και δεν πρέπει να καταλήγουν σε χέρια που δεν ξέρουμε πώς θα χρησιμοποιηθούν.

Είναι στοιχεία πολύ προσωπικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε πράξεις εναντίον τους ή εις βάρος τους όπως είναι σε τράπεζες πχ. για ανάληψη από κάρτες και λογαριασμούς, σε δημόσιες υπηρεσίες, για πλαστογραφίες κτλ, απάτες που έχουμε δει και στο παρελθόν.

Αυτό που έκανε εντύπωση και στον κ. Μπαϊλάκη ειναι η πληθώρα των στοιχείων που ζητούνται μέσα σε ένα ψήφισμα, στοιχεία που όπως σημειώνει είναι δύσκολο να υποκλέψει κανείς και είναι σχεδόν αδύνατο να τα βρει όλα μαζί.

Μπορεί δηλαδή μεμονωμένα, επιτήδειοι, να υποκλέψουν κάποια προσωπικά δεδομενα, αλλά τόσα  πολλά και σε συνδυασμό, είναι άκρως επικίνδυνο να διαρρέουν προς άτομα από τα οποία δεν έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για πράξεις πέρα από τη βούλησή του ατόμου που τα χορηγεί.

Στοιχεία που διαρρέουν μάλιστα συχνά γίνονται αντικείμενο εμπορικών συναλλαγών, κάτι που απαγορεύεται αυστηρά από το νόμο.

Επομένως όπως σημειώνει ο κ. Μπαϊλάκης ο κόσμος θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός να μη δίνει τέτοιου είδους προσωπικά στοιχεία σε οποιοδήποτε.

Ποιοί διακινούν τα έντυπα;

Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να εξετάσει την ορθότητα των ισχυρισμών του κ. Σώρρα ή τις προθέσεις του.

Όμως ακόμα αν και η βάση δεδομένων που δημιουργείται δε χρησιμοποιηθεί \”κακόβουλα\” από την οργάνωση END και τα μέλη της, πώς ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει με αυτούς που διανέμουν τα έντυπα;

Στη Κρήτη μάλιστα, μετά την επίσκεψη Σώρρα στο Ηράκλειο, στις 23 Σεπτεμβρίου, τα έντυπα έχουν κατακλύσει περιοχές, ειδικά σε Ηράκλειο, Χανιά και Ιεράπετρα όπου εμφανίζονται πιο οργανωμένες πρωτοβουλίες της οργάνωσης END.

Την ίδια ώρα μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αποκαλύπτει δεκάδες μπλοκ αλλά και σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαδίδουν το έντυπο της \”δήλωση αποδοχής – υποστήριξης\” και καλούν τον κόσμο να δώσει εκτός από την ψήφο του και τα προσωπικά του στοιχεία.

Κίνηση λοιπόν για τη σωτηρία της χώρας ή απάτη \”μεγατόνων\” για τη σωτηρία της τσέπης επιτήδειων;

Ελένη Ζουμαδάκη
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook