Υλικά

• 300 γρ. φασόλια ξερά
• 200 ml. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 150 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 100 γρ. καρότο, κομμένο σε μικρές ροδέλες
• 100 γρ. σέλινο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
• 1 δαφνόφυλλο
• 180 γρ. ώριμες ντομάτες, κομμένες κονκασέ
• 1 πορτοκαλόφλουδο (αποξηραμένο)
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Βρέχουμε τα φασόλια αποβραδίς σε μπόλικο χλιαρό και αλατισμένο νερό. Την επόμενη μέρα τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα. Ξαφρίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά περίπου.

Κατόπιν τα σουρώνουμε, κρατώντας κατά μέρος το ζουμί. Σε πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 100 ml. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και τα καρότα.

Μόλις μαλακώσουν λίγο προσθέτουμε τα φασόλια και το δαφνόφυλλο και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το ζουμί που είχαμε κρατήσει μαζί με τις ντομάτες κονκασέ. Βράζουμε με κλειστό καπάκι για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου μέχρι το φαγητό να «ενωθεί» και να πήξει.

Σ’αυτό το σημείο ρίχνουμε το πορτοκαλόφλουδο και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Μόλις τα φαγητό είναι έτοιμο, αποσύρουμε απο τη φωτιά και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.