Πριν από λίγες ημέρες το hedge fund Βaupost απέκτησε έναντι 30 σεντς το ευρώ, το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων της CitiBank Ελλάδος. Σε αυτή την πρώτη πράξη πώλησης δανειακών χαρτοφυλακίων στην Ελλάδα, υποβλήθηκαν και άλλες προσφορές προς την CitiBank, επίσης από hedge funds οι προσφορές των οποίων προφανώς κρίθηκαν λιγότερο συμφέρουσες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να αποκτήσουν τα στεγαστικά δάνεια της Citi στην Ελλάδα, εκτός από το Baupost ενδιαφέρθηκαν το Fortress Investment Group, μεγάλο αμερικάνικο hedge fund που διαχειρίζεται συνολικά 54,6 δισ. δολάρια. Προσφορά υπέβαλε επίσης και το Μarathon Asset Management, το οποίο διαχειρίζεται περίπου 10 δισ. δολάρια και η εξειδίκευση του είναι κερδοσκοπικές αγορές σε πιστωτικά προϊόντα όπως και προϊόντα σταθερού εισοδήματος.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Μarathon κατέθεσε προσφορά από κοινού με την Eurobank. Και αυτό επειδή η αγορά δανείων χρειάζεται τραπεζική άδεια και πλατφόρμα για τη διαχείριση των δανείων. Να σημειωθεί ότι η Μarathon συνομιλεί αυτό το διάστημα και με άλλες τράπεζες στην Ελλάδα προκειμένου να αγοράσει μέρος των δανείων τους. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν το επόμενο διάστημα να δούμε δάνεια από τη μια ελληνική τράπεζα να μεταφέρονται στην άλλη λόγω της πώλησης των χαρτοφυλακίων.

Κατά συνέπεια η διαδικασία διαπραγμάτευσης για πωλήσεις δάνειων από ελληνικές τράπεζες σε επενδυτικούς φορείς έχει ξεκινήσει και αυτή θα αποτελέσει το βασικό μοχλό για την αναδιάρθρωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και την επόμενη ημέρα στο τραπεζικό σύστημα.

Ποια είναι η Marathon

Η Marathon Asset Management, είναι εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων που δραστηριοποιείται στις διεθνείς χρηματαγορές. Η εταιρεία διαχειρίζεται μια ομάδα επενδυτικών προγραμμάτων που εστιάζει σε πιστωτικές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων hedge funds, διαχείριση λογαριασμών, funds με αποκειστικά έναν πελάτη, εξασφαλισμένα δάνεια και δανειακές υποχρεώσεις. Διαχειρίζεται επίσης hedge funds, αλλά και λογαριασμούς τραπεζικών ιδρυμάτων, συνταξιοδοτικά προγράμματα και σχέδια συμμετοχής στα μετοχικά κέρδη. Επενδύει στις αγορές σταθερού εισοδήματος σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, η Marathon επενδύει σε όλους τους τομείς κεφαλαίου, συμπεριλαμβανόμενων κινητών αξιών, δανείων και δομημένων προϊόντων.

Η εταιρεία έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και επενδυτικά γραφεία σε Λονδίνο και Σιγκαπούρη. Αποτελεί μια από τις οκτώ φίρμες που επελέγησαν από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διαχειριστεί το fund “Legacy Securities Public Private Investment Program” (PPIP), το οποίο συστάθηκε με στόχο την αξιολόγηση και την απομάκρυνση των τοξικών ομολόγων από τους ισολογισμούς των προβληματικών αμερικανικών τραπεζών, μέσω προώθησής τους σε ιδιώτες αγοραστές.

Ιδρύθηκε το 1998 και διαχειρίζεται κεφάλαια που ξεπερνούν τα 10 δισ. δολάρια.

Ειδικός νόμος που θα επιτρέπει το κούρεμα επιχειρηματικών δανείων

Πιέσεις για την υιοθέτηση ειδικού νόμου ο οποίος θα επιτρέπει δίχως συνέπειες το κούρεμα επιχειρηματικών δανείων από τα στελέχη των τραπεζών, προωθεί η Τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχει συζητηθεί το μείζον πρόβλημα της ανάγκης εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρήσεων – πυλώνων, οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν δυνατότητα έγκαιρης εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων και κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Την ίδια όμως ώρα και οι τράπεζες σε αυτή την προοπτική θα βρεθούν προ του κινδύνου να χάσουν σημαντικά ποσά δίχως να έχουν τη δυνατότητα να βάλουν στα ταμεία τους τις συγκεκριμένες οφειλές. Πηγές των τραπεζών λοιπόν αναφέρονται σε ανάγκη που απορρέει από την γενική εικόνα της αγοράς καθώς και από μεγάλης σημασίας ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για σχήματα από σειρά κλάδων που αν δεν τύχουν ευνοϊκής ρύθμισης το πιθανότερο είναι ότι θα καταρρεύσουν.

Κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρονται σε ένα σχέδιο, ώστε να «ανασάνει» η αγορά και να μην υπάρξουν άλλες ανεξέλεγκτες συνέπειες στο μείζον θέμα της απασχόλησης. Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, μάλιστα, η Τρόικα μελετά το συγκεκριμένο θέμα με πιθανότερη την υιοθέτηση μιας τέτοιας ρύθμισης στις αρχές του επόμενου έτους. «Πρόκειται για ανάγκη στήριξης όχι μόνο μερικών επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρου του συστημικού οικοδομήματος της χώρας» αναφέρουν πηγές της αγοράς.

Ορατός ο κίνδυνος χειραγώγησης κλάδων

Το πρόβλημα όμως που προκύπτει είναι πως στην περίπτωση που ένας τέτοιος νόμος άκριτα και δίχως προϋποθέσεις προωθηθεί προς ψήφιση, ενδέχεται τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη να εξελιχθούν σε άτυπους και έμμεσους ρυθμιστές ολόκληρων κλάδων και αγορών. Θα πρόκειται για γεγονός καταστροφικό σε ό,τι αφορά την αγορά μια και από μία απόφαση και μόνο των τραπεζιτών θα κρίνεται εάν η μία ή η άλλη εταιρεία θα λαμβάνει ανάσες σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό τους που μπορεί να μην έχει ανάλογη αντιμετώπιση.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Το θέμα αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να απασχολήσει και τους ειδικούς περί τον ανταγωνισμό, καθώς τέτοιο πρότυπο νόμου δεν φαίνεται νομοθετικά να υπάρχει στην Ε.Ε. πλην ανάλογων ρυθμίσεων στη Μεγάλη Βρετανία ή τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ταυτόχρονα, ενεργή θα πρέπει να θεωρηθεί και η συμμετοχή της εγχώριας Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως και η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού ως καθ’ ύλην αρμόδιες. Πάντως δεν είναι τυχαίο πως μέρος της αγοράς δεν έχει δει με καλό μάτι μια τέτοια ευθεία παρέμβαση. Για παράδειγμα ανησυχία υπάρχει καθώς επιχειρήσεις με σημαντική μεν παρουσία σε κλάδους όπως στα ηλεκτρικά, τις εκδόσεις, τη βιομηχανία και άλλου έχουν τεράστιες δανειακές επιβαρύνσεις.

Το να επανεκκινήσουν την πορεία τους όμως από πιο θετική βάση, θα αλλοιώσει τον ανταγωνισμό εις βάρος των μέχρι σήμερα συνεπέστερων επιχειρήσεων. Αυτό ακριβώς το «κακό επόμενο» που θα δημιουργηθεί και η τάση συνεπών εταιρειών ενδεχομένως να αλλάξουν την σχέση πληρωμών τους με τις τράπεζες είναι που έχει τεθεί επί τάπητος και μετριέται από τους τροϊκανούς και την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία θα κληθεί σε δεύτερη φάση να τοποθετηθεί επί του θέματος. Παράλληλα μέρος της Τρόικα (όχι το σύνολο) δεν βλέπει θετικά την διατήρηση κάποιων ελίτ στην Ελλάδα οι οποίες θα σπεύσουν να επωφεληθούν. Πρόκειται για εκτίμηση που αφορά κυρίαρχα στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης καθώς μεγάλα είναι τα χρέη εφημερίδων, τηλεοπτικών σταθμών με μεγάλο εκτόπισμα κ.ά.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook