Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επιμορφωτική συνάντηση που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης –Ενεργειακό Κέντρο, σε συνεργασία με το Δήμο Ρέθυμνης, στις 14 Οκτωβρίου 2013 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Ρέθυμνο, με θέμα το Βιώσιμο Ενεργειακό Σχεδιασμό σε Δήμους, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «Σύμφωνο των Δημάρχων».

Η εκδήλωση υλοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Covenant CapaCITY: «Ανάπτυξη των ικανοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προώθηση Τοπικών Ενεργειακών και Κλιματικών δράσεων-από το σχεδιασμό ως τη δράση και την παρακολούθηση». Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Λαμπρινός, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Αγ.Βασιλείου κ. Πιπεράκης, ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνης κ. Τσιμπισκάκης καθώς και στελέχη των Δήμων Ρεθύμνου, Αμαρίου, Μυλοποτάμου, Αγ.Βασιλείου, Ανωγείων, Αποκορώνου, Κισάμου και Πλατανιά.

Στην συνάντηση τονίστηκε ότι οι 11 Δήμοι της Κρήτης συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του «Συμφώνου των Δημάρχων» ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη εκπονήσει και εφαρμόζουν Σχέδια Βιώσιμης Ενεργειακής Ανάπτυξης. Αναλύθηκαν οι εμπειρίες αλλά και τα εμπόδια και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Κρήτης ώστε να εκπονήσουν τις αντίστοιχες μελέτες που θα προετοιμάσουν έργα και παρεμβάσεις βιώσιμης ενέργειας.

Υπογραμμίστηκε ότι αυτή η πρωτοβουλία ενδυναμώνει και προετοιμάζει τους Δήμους της Κρήτης να ωριμάσουν τα σχετικά έργα που πρόκειται να ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 όπου η ενέργεια αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες της «έξυπνης εξειδίκευσης». Αυτή η συνάντηση είναι η 5η αυτού του είδους που διοργανώνει το Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης για την τεχνική υποστήριξη και προετοιμασία των Δήμων του νησιού μας.

Πρόκειται να επακολουθήσει παρόμοια συνάντηση ειδικά για τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης, Δρ. Νικόλαος Ζωγραφάκης, στο τηλ: 2810 224854 και στο e-mail: [email protected] ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: http://www.crete.gov.gr/index.php?option=com_content&view=category&id=334&ltemid=618&lang=elή την ιστοσελίδα του Έργου: www.covenant-capacity.eu

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook