Το recovery story της Ελλάδας, κατα τον Mark Mobius, τον πρόεδρο της Franklin Templeton Investments, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα είναι ισχυρό και θα προσελκύσει νέα επενδυτικά κεφάλαια καθώς η οικονομία της χώρας δείχνει να βγαίνει αργά από μία μακρά περίοδο ύφεσης.

Οι αναλυτές της Templeton, όπως βεβαίωσε χθες μιλώντας σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων ο λευκοντυμένος “γκουρού” των επενδύσεων Mobius, ανιχνεύουν 41 επιχειρήσεις που το Fund έχει αξιολογήσει ως πιθανούς επενδυτικούς στόχους για την επόμενη πενταετία. Στο χρονικό αυτό διάστημα η Templeton διαβλέπει την ευκαιρία μεγάλων αποδόσεων καθώς η ελληνική οικονομία χωρίς την αβεβαιότητα του grexit να ανακάμπτει στην αρχή με αργούς και στην συνέχεια με ταχύτερους ρυθμούς.

H προσοχή του κ. Mobius έχει στραφεί σε εταιρείες λιανικού εμπορίου, καταναλωτικών αγαθών, τυχερών παιγνίων, ακινήτων και τεχνολογίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να βρίσκει η Templeton και στις τράπεζες για τις οποίες υποστήριξε ότι υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας παρά την ανησυχία που καταγράφεται λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε ένα δυναμικό θετικό asset αν η οικονομία επιβεβαιώσει την θετική τάση της. Η κατάσταση δεν μοιάζει άσχημη, είπε, και “νομίζω ότι εδώ υπάρχει μια (επενδυτική) ευκαιρία…”.

Ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι το “αφεντικό” της Templeton παράλληλα με τις επιχειρήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος χθες και προχθές είδε σημαντικό αριθμό πελατών του “private banking” της Eurobank (της οποίας ήταν προσκεκλημένος) και άλλων τραπεζών καθώς τα προϊόντα της Templeton προωθούνται σε μεγάλο αριθμό επενδυτών μέσω του private banking στην Ελλάδα.

Όπως υποστήριξε ο Mobius η κατάταξη της Ελλάδας στις αναπτυσσόμενες χρηματιστηριακές αγορές (από τις αναπτυγμένες) στην πραγματικότητα αναβαθμίζει αντί να επιδεινώνει την θέση της, καθώς την τοποθετεί σε σημαντικότερη επενδυτική βαθμίδα για πολλά fund που δουλεύουν με “δείκτες” για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Τώρα η πλειονότητα των Fund αυτών θα “προσέξει” την Ελλάδα πολύ περισσότερο που αυτή αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης και δεν την επιβαρύνει ο συναλλαγματικός κίνδυνος.

Η τάση βελτίωσης για την Ελλάδα ξεκινάει από πολύ χαμηλή βάση και αυτό σημαίνει οτι η δυναμική βελτίωσης εφ΄ όσον συνεχισθεί και ενισχυθεί από μία κατάλληλη πολιτική από την κυβέρνηση που θα ευνοεί τις επενδύσεις, θα είναι σημαντική. Αυτή είναι και η βάση προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

Μιλώντας για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η δυναμική αυτή, εντόπισε το πρόβλημα στο ενδεχόμενο διακοπής των ιδιωτικοποιήσεων και δρομολόγησης μιας αντίστροφης πολιτικής εθνικοποιήσεων… Αλλά θεωρεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο στις χώρες της Ευρωζώνης είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Για την παρουσία της Ελλάδας στο Ευρώ υποστήριξε οτι αυτή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πλέον αλλά παράλληλα θεώρησε ως απίθανο να αποδεχθεί η Γερμανία μια πολιτική “κουρέματος” του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας οτι η μείωσή του και η βιωσιμότητά του θα μπορούσε να εξασφαλισθεί με την μακροχρόνια (εκατονταετία) ανακύκλωσή του με πολύ χαμηλά (1%) επιτόκια.

Αξιοπρόσεκτη ως προς την αντίληψη που φαίνεται να έχουν τα επενδυτικά funds τύπου Templeton για την Ελλάδα ήταν η άποψη οτι το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα ισχυρό, ώστε χωρίς άμεσες παρεμβάσεις να καθιστά εξαιρετικά δύσκολες τις εκτροπές (π.χ. Με αναφορά στην ΧΑ και τις πρόσφατες εξελίξεις) στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης.

Μιλώντας για την στρατηγική του Bail – In που έχει υιοθετήσει η Ευρωζώνη υποστήριξε οτι η παρέμβαση στην Κύπρο και στις τοπικές τράπεζες ήταν ενα τεράστιο λάθος από πλευράς Ευρωζώνης και οτι το Bail – In των τραπεζών θα πρέπει να περιορισθεί σε όποια μελλοντική περίπτωση μόνο στους ομολογιούχους και τους μετόχους, διασφαλίζοντας του καταθέτες.

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook