Το 71% των Ιταλών είναι αντίθετο στην έγκριση αμνηστίας ολικής ή μερικής ισχύος από το κοινοβούλιο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων ISPO που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα.
Το 27% τάσσεται υπέρ και το 2% δεν έχει οριστικά διαμορφωμένη γνώμη.
Σχολιαστές διερωτώνται αν μια αμνηστία θα μπορούσε τυχόν να ευνοήσει και τον μεγιστάνα του Τύπου, ακυρώνοντας την καταδίκη του για φορολογική απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων. «Τα μέτρα αμνήστευσης αδικημάτων δεν συμπεριέλαβαν ποτέ την φοροδιαφυγή και τις φορολογικές απάτες», δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός δικαιοσύνης Άννα Μαρία Καντσελιέρι.
«Δεν είναι αλήθεια, αν εγκριθεί αμνηστία, είναι βέβαιο ότι θα αφορά και την μονοετή ποινή που πρέπει να εκτίσει ο Μπερλουσκόνι» απάντησε όμως το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.
Παράλληλα, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πώς θα διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία της ολομέλειας της γερουσίας για την αποπομπή από το σώμα του Ιταλού κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού. Η κεντροδεξιά ζητά να επιλεγεί η μυστική ψηφοφορία, όπως έγινε μέχρι τώρα σε παρόμοιες περιπτώσεις. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων όμως επιμένει ότι πρέπει να διεξαχθεί φανερή ψηφοφορία, έστω και αν χρειασθεί αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού.
Όσον αφορά το άλλο μεγάλο θέμα που έχει έλθει στην ιταλική επικαιρότητα, την αποποινικοποίηση της λαθρομετανάστευσης, το 62% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ, το 35% κατά ενώ το υπόλοιπο ποσοστό δεν εξέφρασε γνώμη.
Στην αναγκαιότητα να μειωθεί ο υπερπληθυσμός των ιταλικών φυλακών μέσω παρέμβασης του κοινοβουλίου είχε αναφερθεί προ ολίγων εβδομάδων σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο.
Ο Ιταλός πρόεδρος επανήλθε στο ζήτημα αυτό σήμερα, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να τύχει προσεκτικής αντιμετώπισης».
newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook