Σε αναγνώριση όλων των απαγορευμένων πολιτικών κομμάτων, γενική αμνηστία για τους πολιτικούς κρατούμενους και μέτρα κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπεν Άλι προχωρά η κυβέρνηση της Τυνησίας, χωρίς να έχουν κοπάσει οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων.

«Δεν θα γυρίσουμε πίσω, θα αναγνωρίσουμε όλα τα πολιτικά κινήματα», τόνισε υπουργός μετά την ιστορική όπως χαρακτηρίστηκε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ανάμεσα στους σχηματισμούς που θα αναγνωριστούν συμπεριλαμβάνεται και το ισλαμιστικό κίνημα Ennahda, απαγορευμένο μέχρι πρότινος. Το κίνημα δηλώνει ότι επιθυμεί ένα ισλαμικό σύνταγμα για τη χώρα. Αναγνωρίστηκε επίσης το Κογκρέσο για τη Δημοκρατία, ένα κοσμικό κόμμα βασισμένο στη Γαλλία.

Ακόμα, το κράτος θα κατάσχει όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του RCD, ανέφερε ο εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της Τυνησίας αποφάσισε εξάλλου να κηρύξει τριήμερο πένθος στη μνήμη των θυμάτων των πρόσφατων επεισοδίων.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων ενώ ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η σύλληψη 33 μελών της οικογένειας του πρώην προέδρου.

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων της κυβέρνησης που θα διαδεχόταν αυτήν του έκπτωτου προέδρου, στελέχη της αντιπολίτευσης δήλωσαν παραίτηση καθώς η παρουσία βασικών στελεχών του καθεστώτος Μπεν Άλι εξακολουθούσε να είναι ισχυρή και μάλιστα σε βασικά υπουργεία όπως το Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Μπροστά στο κίνδυνο να καταρρεύσει η κυβέρνηση, τα μέλη του RCD που συμμετείχαν σε αυτή αποφάσισαν να παραιτηθούν από τα κομματικά αξιώματα ενώ και το κόμμα αναγκάστηκε να διαλύσει το κεντρικό του όργανο. Από το κόμμα παραιτήθηκαν ακόμη ο μεταβατικός πρόεδρος Φ.Μεμπάζαα και ο πρωθυπουργός Γανούσι.

Εντωμεταξύ, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν την Πέμπτη, αν και η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, τις ώρες πριν από την φυγή του Μπεν Άλι.

Πλήθος Τυνήσιων είχε συγκεντρωθεί κοντά στα γραφεία του RCD και κάποιοι προσπάθησαν να μπουν σε αυτό. Επιπλέον, αναφέρει το BBC, διαδήλωσαν και οι δικαστές που ζήτησαν την απομάκρυνση όσων συνεργάστηκαν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook