Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για 300.000 και πλέον ιδιοκτήτες, οι οποίοι πρέπει να υποβάλουν δικαιολογητικά που προέβλεπε ο νόμος Παπακωνσταντίνου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ο οποίος όμως κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας!
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση ο αν. Υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, προβλέπεται ότι όσοι έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν σε διαδικασίες νομιμοποίησης, είτε με παλιότερους νόμους ή με τον νόμο Καλαφάτη, υποχρεούνται να προκειμένου να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να υποβάλουν – εκτός των άλλων – και “Δελτίο δομικής τρωτότητας” ή μελέτη στατικής επάρκειας, ανάλογα με τον τύπο του κτηρίου, ώστε να ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση του αυθαιρέτου.
Τα δύο δικαιολογητικά προβλέπονται και από τον νόμο Καλαφάτη και από τον νόμο Παπακωνσταντίνου που κηρύχθηκε όμως αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Στον νόμο Παπακωνσταντίνου, η κατάθεση των δικαιολογητικών ορίστηκε για τη β\’ φάση τακτοποίησης, με αποτέλεσμα λιγότεροι από 100 ιδιοκτήτες να έχουν υποβάλει ήδη “Δελτίο τρωτότητας” ή μελέτη στατικής επάρκειας. Όταν ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός, οι ιδιοκτήτες δεν ήξεραν αν έπρεπε ή όχι να καταθέσουν τα εν λόγω δικαιολογητικά.
Ο νέος νόμος όμως προβλέπει ότι τα δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν, αλλιώς η υπαγωγή των αυθαιρέτων στον νόμο θα είναι άκυρη.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που επικαλείται το δημοσίευμα, η ασυνέχεια αυτή έχει δημιουργήσει προβλήματα στις συναλλαγές μεταξύ ιδιοκτητών και μηχανικών, καθώς πολλοί από τους τελευταίους ζητούν πρόσθετη αμοιβή. Το ΥΠΕΚΑ πάντως επισημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να καταβάλουν επιπλέον αμοιβή, καθώς τα δύο δικαιολογητικά περιλαμβάνονται στον φάκελο τακτοποίησης. Ωστόσο, οι αμοιβές είναι ελεύθερες, πράγμα που σημαίνει ότι το ΥΠΕΚΑ ή άλλος φορέας δεν μπορεί να παρέμβει στις συναλλαγές.
newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook