«Το πριμ πρώτης εγκατάστασης θα αφορά ηλικιακά νέους αγρότες και όχι νεοεισερχόμενους», ξεκαθάρισε ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Ντάτσιαν Τσιόλος, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη (15/10), στην Αθήνα. 
Μιλάμε για το μέτρο της νέας ΚΑΠ, που είναι υποχρεωτικό σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και προβλέπει ειδική συμπληρωματική ενίσχυση για πέντε χρόνια. «Τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν είναι απεριόριστα», τόνισε ο Επίτροπος και πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχουμε στοχευμένες δράσεις. Η Κομισιόν έβαλε σαν προτεραιότητα τους νέους. Πάντως αν κάποιος μεγαλύτερος θέλει να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα υπάρχουν άλλα εργαλεία χρηματοδότησης». 
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, αναφερόμενος στα προβλήματα ρευστότητας δήλωσε ότι «έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες και σήμερα ή αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η δημιουργία του αγροτικού ΕΤΕΑΝ».
Και πρόσθεσε: «δημιουργούμε ένα κεφάλαιο για να λύσει τα προβλήματα «εγγυοδοσίας», ώστε να τρέξουν τα Σχέδια Βελτίωσης για τους αγρότες και των μεταποιητικών μονάδων που εντάχθηκαν στα αντίστοιχα προγράμματα». Θα δημιουργηθεί ένα κεφάλαιο ύψους 350 εκατ. ευρώ, που με χαμηλό επιτόκιο θα προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας. 
Πάντως με τη νέα ΚΑΠ για όσους εντάσσονται στα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και μέχρι ορισμένο ποσό δεν θα είναι αναγκαία η εγγυητική επιστολή. Από την πλευρά του ο Επίτροπος επισήμανε ότι το ΕΤΕΑΝ θα μπορεί με τη νέα ΚΑΠ να χρηματοδοτηθεί και από το δεύτερο Πυλώνα. «Αν εγκριθεί η ένταξη στο έργο η αρχή πληρωμής θα μπορεί να προκαταβάλλει το 50 του ποσού, ώστε να προχωρήσει η επένδυση», τόνισε.
Ειδική αναφορά επίσης έγινε και στην προώθηση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της ΕΕ. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Επίτροπος, με τη νέα ΚΑΠ είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει ένα εργαλείο προώθησης εξαγωγών προς τις αγορές των τρίτων χωρών. Θα αφορά καμπάνιες ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της ΕΕ. Θα μπορεί να περιλαμβάνει «πακέτο» προϊόντων από 2 ή και περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο και με διαγωνισμούς οι ίδιοι οι παραγωγοί (μέσα από Ομάδες ή Συνεταιρισμούς) θα προτείνουν τις αγορές «στόχους». «Με την αλλαγή του καθεστώτος προώθησης των εξαγωγων εκτός της ποιότητας μας ενδιαφέρει και ο «όγκος» της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων», τόνισε ο Επίτροπος.
agrotypos.gr/Σταύρος Παϊσιάδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook