Διπλωματικό επεισόδιο λίγο έλειψε να δημιουργήσει ένας φοιτητής στην Πολωνία όταν το βράδυ του Σαββάτου αυθαίρετα τοποθέτησε κοντά σε ένα μνημείο της πόλης Γκντάνσκ, ένα γλυπτό που δείχνει έναν Σοβιετικό στρατιώτη να βιάζει μια έγκυο γυναίκα.

Ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε σοκαρισμένος, ενώ οι Αρχές συνέλαβαν τον σπουδαστή γλυπτικής Γιέρζι Μπόγκνταν Σούμζικ και αποκαθήλωσαν το άγαλμα.

\”Έχω σοκαριστεί βαθιά από αυτήν την απρέπεια του φοιτητή ο οποίος προσέβαλε με την ψευτοτέχνη του τη μνήμη περισσότερων από 600.000 Σοβιετικών στρατιωτών οι οποίοι πέθαναν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Πολωνίας\”, ανέφερε ο Ρώσος πρέσβης Αλεξάντρ Αλεξέγεφ.

Ο ίδιος χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για το έργο λέγοντας πως είναι \”πρόστυχο\” και \”ολοφάνερα βλάσφημο\”. Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Πολωνίας, TVN24 ανέφερε πως μίλησε με τον φοιτητή, ο οποίος ισχυρίζεται ότι στόχος του ήταν να διαμαρτυρηθεί για την παρουσία ενός άρματος του κόκκινου στρατού στο μνημείο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Αρκετοί Πολωνοί πάντως διαμαρτύρονται για την ύπαρξη πολλών μνημείων του Κόκκινου Στρατού καθώς ισχυρίζονται πως συμβολίζουν όχι μόνο την απελευθέρωση της Πολωνίας αλλά και την εξάρτηση της χώρας επί σειρά ετών από την ΕΣΣΔ.

megatv.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook