Ένα λάθος στην καταμέτρηση των τετραγωνικών ενός σπιτιού για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ αποκαλύπτει την κραυγαλέα κρατική αναλγησία και έχει οδηγήσει σε απόγνωση μια Χανιώτισσα η οποία καλείται να πληρώσει ως «χαράτσι», 6.000 ευρώ για ακίνητο 1.400 τετραγωνικών μέτρων, όταν το σπίτι της έχει εμβαδόν μόλις 53 τετραγωνικά μέτρα (!).
Η συγκεκριμένη περίπτωση, την οποία αποκαλύπτει το Flashnews.gr – μια από τις πολλές σε όλη την χώρα – αφορά Χανιώτισσα τα στοιχεία της οποία είναι στην διάθεση του Flashnews.gr.
Η περιπέτειά της ξεκίνησε όταν κατά τις μετρήσεις των ακινήτων στα Χανιά, για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ του 2012, κατά λάθος, καταχωρήθηκε στο όνομά της το εμβαδόν ξενοδοχείου που ήταν δίπλα στο ακίνητό της. Έτσι η άτυχη γυναίκα \”φάνηκε\” ως ιδιοκτήτρια ακινήτου 1.400 τ.μ. αντί των… 53 τ.μ. που ήταν το σωστό.
Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στους αρμόδιους υπαλλήλους του Δήμου Χανίων, οι οποίοι τα καταχώρησαν και στις 25/1/2012 έστειλαν την δισκέτα για να καταχωρηθούν και στην βάση δεδομένων του ΕΕΤΗΔΕ. 
Με τον πρώτο λογαριασμό της ΔΕΗ και μόλις η γυναίκα είδε τα δυσθεώρητα ποσά και την έκταση να αναγράφει 1.400 τ.μ., έσπευσε στην υπηρεσία του Δήμου για να επισημάνει το λάθος.
Ακολούθησε αυτοψία στο σπίτι και πράγματι διαπιστώθηκε πως τα τετραγωνικά ήταν μόλις 53 και όχι 1400(!). Άμεσα ο Δήμος προχώρησε στην διόρθωση του λάθους, ενημερώνοντας παράλληλα και την βάση δεδομένων της ΔΕΗ. Όμως…
Εδώ ξεκινά και η απίστευτη περιπέτεια της Χανιώτισσας, η οποία βρίσκεται «χρεωμένη» με ΕΕΤΗΔΕ για το 2012 ύψους περίπου 6.000 ευρώ και μπλεγμένη στην γραφειοκρατική δίνη του Υπουργείου Οικονομικών.
Ενώ για τα λάθη που είχαν εντοπιστεί κατά τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ του 2011, υπήρξε νομοθετική ρύθμιση για επιστροφή των χρημάτων που είχαν χρεωθεί, για τα αντίστοιχα λάθη στον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ του 2012, δεν υπάρχει τέτοια ρύθμιση.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από τον Δήμο Χανίων, έχουν σταλεί σχετικά έγγραφα προς το Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς έως τώρα να έχει υπάρξει κάποια ανταπόκριση.

Φυσικά, η γυναίκα δεν πλήρωσε τις δόσεις και προς το παρόν οι οφειλές για το ΕΕΤΗΔΕ του 2012, δεν έχουν καταχωρηθεί στην Εφορία Χανίων, κάτι που θα γίνει στο επόμενο χρονικό διάστημα και η άτυχη γυναίκα ζει με την αγωνία να βρεθεί με (ψευδείς) οφειλές στο Δημόσιο ύψους 6.000 ευρώ, χωρίς να έχει την παραμικρή ευθύνη.

Με δεδομένο πως αντίστοιχα λάθη έχουν συμβεί και στην υπόλοιπη χώρα, επιβάλλεται άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών, να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνην για τα λάθη του 2011 και – τουλάχιστον – να μην καταλογιστούν τα ποσά του ΕΕΤΗΔΕ του 2012, τα οποία – ουσιαστικά – δεν υφίστανται.
Ναπολέων Σαραντίδης
sarantidis@flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook