Η πρώτη βολή των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 της Πολεμικής Αεροπορίας θα γίνει από το Πεδίο Βολής της Κρήτης στις 11 Δεκεμβρίου.

Η ημερομηνία προσδιορίστηκε αφού τακτοποιήθηκε το θέμα των εναέριων στόχων - για την προμήθειά τους γνωμοδότησε θετικά η Ειδική Επιτροπή Εξοπλισμών και Συμβάσεων της Βουλής. Είχε προηγηθεί μια σειρά επαναπιστοποιήσεων και ελέγχων από την ρωσική πλευρά, παρόλο που το συστημα ήταν συνεχώς ετοιμοπόλεμο και συμμετείχε σε ασκήσεις και φυσικά στον αμυντικό σχεδιασμό. 

Την ημερομηνία της πολυαναμενόμενης επιχειρησιακής βολής του συστήματος κατευθυνομένων βλημάτων εδάφους – αέρος μακρού βεληνεκούς S-300PMU-1 αποκάλυψε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωσταράκος. 

Συγκεκριμένα - όπως αναφέρει η ιστοσελίδα parapolitika.gr -  ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ , ερωτηθείς σχετικώς περί του πότε πρόκειται να πραγματοποιηθεί η βολή, είπε σήμερα: 

«Η βολή των S-300 θα γίνει στις 11 Δεκεμβρίου. Τελεία και παύλα. Μέχρι τότε όμως το πλήρες σύστημα της Ελληνικής Αεράμυνας δεν πρόκειται να μείνει σε ησυχία. Για παράδειγμα. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε άσκηση «Γρύπας» της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου θα εκτελεστούν από τα μαχητικά της αεροσκάφη βολές βλημάτων αέρος-αέρος εναντίον ιπτάμενων στόχων. Την παράλλη εβδομάδα θα έχουμε άσκηση των συστημάτων κατευθυνομένων βλημάτων I-HAWK του Στρατού Ξηράς. Κανένας δεν πρέπει να εφησυχάζει και δεν θα εφησυχάσει φυσικά» ανέφερε και πρόσθεσε: «Βεβαίως και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα τέλη Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Θράκη, στον Έβρο, ο πρώτος «νυχτερινός Παρμενίωνας», ας μου επιτραπεί η έκφραση αυτή, καθώς θα είναι άσκηση αντίστοιχη του Παρμενίωνα μόνο που οι βολές της θα γίνουν από όλα τα οπλικά συστήματα μόνο στη διάρκεια της νύχτας, όπως σας είπαν (χθές) για το θέμα τόσο ο κ.Πρωθυπουργός, όσο και ο κ.Υπουργός, και βεβαίως είσαστε προσκεκλημένοι».

Να θυμίσουμε ότι όπως είχε αποκαλύψει από τις αρχές Σεπτεμβρίου το OnAlert, το ''πράσινο φως'' για την εκτέλεση της πρώτης βολής των Ελληνικών S-300 εντός του 2013 έδωσαν οι Ρώσοι τεχνικοί που ήρθαν στην Κρήτη υπό την αίρεση να αγοραστεί έγκαιρα ο ιπτάμενος στόχος.

Οι συνομιλίες στην Μόσχα

Η πιστοποίηση των S-300 PMU-1 ( Συστήματος και βλημάτων) μετά την πολυετή παραμονή τους στην Ελλάδα χωρίς δοκιμή - αν και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα - ολοκληρώθηκε μέσα στο καλοκαίρι. Ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς πήρε εξάλλου -κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Μόσχα - την διαβεβαίωση από τον Ρώσο ομόλογό του πτέραρχο Βίκτωρ Μποντάρεφ και τον Γενικό Διευθυντή του ρωσικού κρατικού εξαγωγικού φορέα οπλικών συστημάτων Rosoboronexport κ.Ανατόλι Ισαγικίν ότι η Ρωσική πλευρά θα παράξει ό,τι βοήθεια τυχόν χρειαστεί η Πολεμική Αεροπορία.

Τα βήματα που έγιναν 

Αναλυτικά με βάση την υπογραφείσα στις 20 Ιουνίου 2012 σύμβαση, τα βήματα που καθορίστηκαν για την εκτέλεση εκπαιδευτικής βολής των S-300, στο Πεδίο Βολής Κρήτης, ολοκληρώθηκαν εντός των καθοριζομένων χρονοδιαγραμμάτων. 

Ειδικότερα με βαση τα συμφωνηθέντα τα βήματα ήταν:

α. Τον Μάιο του 2013 αφίχθη ομάδα Ρώσων τεχνικών, οι οποίοι αφού επιθεώρησαν τα συγκροτήματα βολής του S-300, επικαιροποίησαν την καλή λειτουργία και την ετοιμότητα του για εκτέλεση βολής.

β. Στο ίδιο πλαίσιο, ομάδα Ρώσων τεχνικών έχει επιθεωρήσει και επικαιροποιήσει την ετοιμότητα 4 βλημάτων για την εκτέλεση της βολής (ουσιαστικά πιστοποίηση).

γ. Δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες, (σύμφωνα με το νόμο 3978/11) ενεργοποίησης υποπρογράμματος προμήθειας κατάλληλου στόχου για τη βολή- ήδη προχωρά..

Να σημειώσουμε ότι πριν από αυτά τα θέματα είχε ανακύψει ζήτημα με τις παραμέτρους Βολής όσον αφορά το ΝΑΤΟικό Πεδίο Βολής Κρήτης και τις προδιαγραφές αυτοκαταστροφής του βλήματος- θέμα που έχει , μας λένε αρμόδιες πηγές, επιλυθεί με βάση τα στάνταρ του ΝΑΤΟ..
Βεβαίως για τις πολυετείς καθυστερήσεις υπάρχουν πολλές πτυχές μέσα από τις οποίες μπορεί κανείς να δει εύκολα ευθύνες και των δύο πλευρών - πολλές δε φορές η μια ''εμπλοκή'' εξ αιτίας της στάσης της μία πλευράς τροφοδοτούσε την επιφυλακτικότητα της άλλης.

Υποχρεωτικές πλέον οι Συμβάσεις Υποστήριξης (FOS)

Πηγές του Πενταγώνου διαβεβαιώνουν ότι ταυτόχρονα με τις διαδικασίες εκτέλεσης βολής έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύναψης σύμβασης «Εν Συνεχεία Υποστήριξης» (FOS) για τα S-300 που είναι αναπτυγμένα στην Κρήτη. 

Αυτό εντάσσεται στην γενική οδηγία που έχει δώσει ο Υπουργός Αμυνας κ Δημ. Αβραμόπουλος να μην υπογράφεται πλέον καμία σύμβαση αγοράς οπλικών συστημάτων χωρίς ταυτόχρονη υπογραφή και Σύμβασης Υποστήριξης Μετά Την Αγορά (FOS), για υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα του κόστους και να αποφεύγονται ...απρόοπτα.

onalert.gr