Με τη συμμετοχή 140 και πλέον συνέδρων ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, το πρώτο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Πολιτιστικές αξίες και τουριστική ανάπτυξη σε αγροτικές περιοχές».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται ο ρόλος των πολιτιστικών αξιών στην ανάπτυξη αγροτικών περιοχών, η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για την τουριστική προβολή των περιοχών αυτών και τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους επισκέπτες.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης επισήμανε ότι «είναι καθήκον μας να προβάλλουμε τις πολιτιστικές αξίες της ευρύτερης περιοχής γιατί είναι αυτές που μας διαφοροποιούν. Με τις δράσεις που έχουμε αναπτύξει ως Επιμελητήριο Ηρακλείου και μέσω αυτού του Προγράμματος, επιδιώκουμε να δείξουμε ότι οι πολιτιστικές αυτές αξίες μπορούν ν’ αποτελέσουν μοχλό τουριστικής ανάπτυξης, ακόμη και απομακρυσμένων περιοχών και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επισκεπτών που αναζητούν αυτό το τουριστικό προϊόν».

Στη διάρκεια του Συνεδρίου απηύθυνε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων «Στην Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από τις δράσεις μας στοχεύουμε να αναδείξουμε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει ο πολιτισμός στην πρόοδο της κοινωνίας, επιδιώκοντας παράλληλα την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής στον τόπο μας και αυτό το πρόγραμμα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, στο οποίο δηλώνουμε και τη στήριξή μας.»

Στο διήμερο συνέδριο, μετέχουν ερευνητές, εκπρόσωποι μη κερδοσκοπικών και άλλων αναπτυξιακών φορέων, αντιπρόσωποι Δήμων και Περιφερειών, επιχειρηματίες τουρισμού από Σλοβενία, Βουλγαρία, Ιταλία, Σερβία, Ουγγαρία και Ελλάδα.

Στόχος του συνεδρίου είναι να τονίσει ότι ο Πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης και στις νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας, καθώς και στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών, ώστε ν’ αναδειχθεί σ’ έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόρο.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκαν προτάσεις αξιοποίησης των πολιτισμικών πόρων και θα παρουσιαστούν πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη με σημαντικά αποτελέσματα, σε διάφορες περιοχές των χωρών αυτών.

Οι σύνεδροι έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε τρία παράλληλα διαδραστικά εργαστήρια με την εξής θεματολογία:

1. Υπεύθυνος τουρισμός: η διαχείριση του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς σε αγροτικές περιοχές, με τη συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων φορέων
2. Ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές πολιτικές ανάπτυξης για την ανάπτυξη τοπικών πρωτοβουλιών και μικρής κλίμακας πολιτιστικών σχεδίων για τον τουρισμό
3. Πολιτιστικός τουρισμός σε αγροτικές περιοχές: κίνητρα τουριστικής ανάπτυξης, προώθηση και καθιέρωση προορισμών

Το Συνέδριο αποτελεί μέρος του Προγράμματος “Synergy of Culture and Tourism: Utilisation of Cultural Potentials in less favoured rural regions (SY_CULTour) στη διάρκεια του οποίου επιλέχθηκαν και μελετήθηκαν οι δυνατότητες ανάδειξης των πολιτισμικών πόρων της Κρήτης και της ενσωμάτωσής τους στο τουριστικό προϊόν. Μετά από ενδιαφέρον των πολιτιστικών συλλόγων των χωριών της περιοχής Παλιανής και Αγίου Θωμά υλοποιήθηκαν πιλοτικές δράσεις εφαρμογής των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Αύριο οι συμμετέχοντες στο Διεθνές Συνέδριο θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις πιλοτικές αυτές περιοχές και θα δουν από κοντά τις πολιτιστικές διαδρομές που δημιουργήθηκαν με την υποστήριξη του Επιμελητήριου Ηρακλείου.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούν το Μουσείο Παραδοσιακής ζωής Κρήτης \”ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ\” στη Χερσόνησο, όπου και θα ξεναγηθούν στις συλλογές του, αλλά και θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες λαογραφικού και φυσιογνωστικού χαρακτήρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα χορτοαναγνώρισης και χορτοσυλλογής «Βουρβολοίσματα» του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» ψηφίστηκε ως η καλύτερη πρακτική από τις 23 συνολικά που κατατέθηκαν από όλους τους εταίρους στο πλαίσιο του έργου SYCULTOUR.

Το έργο SY_CULTour και το Συνέδριο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα South East Europe και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook