Για δεύτερη χρονιά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διοργανώνει ημέρα δράσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το έργο και την προσφορά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η δράση αυτή έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα που συνδέονται με την φροντίδα και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θα πραγματοποιηθεί την 20η και 21η Οκτωβρίου 2013, ημέρες Κυριακή και Δευτέρα. Ανάμεσα σε πολλές άλλες δράσεις στην Κρήτη, η ΚΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η ΚΓ’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και η ΚΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων διοργανώνουν προβολές αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ.

O Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού υποδέχεται με μεγάλη χαρά τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων σε μια δράση κοινωνικής ευαισθητοποίησης για ένα πολύ σημαντικό έργο που επιτελείται με κατάθεση ψυχής, υπό αντίξοες συνθήκες και δεν γίνεται πάντα γνωστό στο ευρύτερο κοινό.

Στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού (Μονής Αγκαράθου 9, πίσω από τον Αγ. Δημήτριο, στο κέντρο της πόλης) θα προβληθούν τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 στις 19.30 τα παρακάτω αρχαιολογικά ντοκιμαντέρ :

“Οι Φύλακες της μνήμης”, σκηνοθεσία Σταύρος Ψυλλάκης, παραγωγή ΚΕ΄ ΕΠΚΑ, διάρκεια 57΄.

“Οι ειδικοί της αρχαιολογίας”, 20λεπτη ταινία κινουμένων σχεδίων για μικρούς και μεγάλους που παρουσιάζει τη δουλειά του αρχαιολόγου, Γαλλικής Παραγωγής 2010, βραβείο παιδαγωγικού ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ ΑΓΩΝ.

“Ο Αϊ Γιώργης στο Ακραίφνιο”, αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ για την αναστήλωση του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Ακραίφνιο Βοιωτίας, συμπαραγωγή του ΣΕΑ και της 23η ΕΒΑ, διάρκεια 24΄.

“1917, Η Μεγάλη Πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης”, 2012, διάρκεια 32’. Επίσημη Συμμετοχή στο 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2013. Ντοκιμαντέρ παραγωγής του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών, Σκηνοθεσία Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη.

Η πυρκαγιά του 1917, που κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, υπήρξε ένα καταλυτικό γεγονός στην ιστορία της πόλης. Περισσότεροι από 70 χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν άστεγοι, ενώ καταστράφηκαν μνημεία, δημόσια κτίρια, υπηρεσίες και καταστήματα. Η πόλη που βγήκε μέσα από τα ερείπια ήταν μια καινούργια πόλη που φιλοδοξούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας νέας εποχής. Όλεθρος και αφορμή για ένα νέο ξεκίνημα, η πυρκαγιά ζωντανεύει μέσα από ελληνικά και ξένα αρχεία και τις αναλύσεις έγκριτων ερευνητών.

“Το παράξενο πεπρωμένο της αρπαγείσας κόρης”, 2009, διάρκεια 8΄12”. Βραβείο μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικών Ταινιών της Αμιένης το 2010, σκηνοθεσία Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη. Η Κιστοφόρος Κόρη, η μία από τις δύο Καρυάτιδες των Μικρών Προπυλαίων της Ελευσίνας, συνομιλεί με τη δίδυμη αδελφή της, που μετά τη βίαιη αρπαγή της από τον τόπο της ζει μόνη, ξένη ανάμεσα σε ξένους, στο Μουσείο του Πανεπιστημίου του Cambridge.

“Σωστική ανασκαφή στην Ιερά Οδό”, 2010, διάρκεια 5΄30”. Συμμετοχή στο 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, σκηνοθεσία Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη.

Όπως σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται στον Κοινωνικό Χώρο η είσοδος είναι ελεύθερη, με προαιρετική συνεισφορά σε συσκευασμένα τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο και το «Φαγητό με την Αγάπη μας» .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook