Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί στην Ευρώπη η παράνομη ενοικίαση καταλυμάτων και πολυτελών κατοικιών καθώς αντιστοιχεί στο 20% των εσόδων του τουριστικού κλάδου στην Ε.Ε.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον πρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (HORTEC) Kent Nystrom, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας στο πλαίσιο της 67ης γενικής συνέλευσης της HORTEC που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης ανέφερε χαρακτηριστικά πως στην Ελλάδα οι παράνομα ενοικιαζόμενες κατοικίες υπολογίζονται σε 40.000-50.000 και οι απώλειες που δημιουργούν αντιστοιχούν στο 7%-10% των ετήσιων εσόδων του τουρισμού.

Φέτος, όμως, τόνισε ο κ. Τσακίρης πως οι απώλειες αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ καθώς σε πάρα πολλές δημοφιλείς τουριστικές περιοχές καταγράφηκαν διψήφια ποσοστά ανόδου στις αφίξεις ξένων τουριστών, ενώ οι κρατήσεις αλλά και τα έσοδα διατηρήθηκαν με μονοψήφιο ποσοστό ανόδου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ, οι περιοχές στις οποίες παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της παράνομης ενοικίασης κατοικιών αφορά τις Κυκλάδες και ειδικότερα τη Μύκονο, τη Ρόδο, την Κρήτη αλλά και άλλους διάσημους νησιωτικιούς αλλά και παραθαλάσσιους προορισμούς.

Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, στην εναρκτήρια ομιλία της γενικής συνέλευσης, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης για τον τουρισμό ενόψει και της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.

imerisia.gr (φωτό αρχείου)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook