Με αρκετές επιφυλάξεις κυρίως από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που διατηρούν ζωντανές τις μνήμες της εκλογικής πανωλεθρίας τους έπειτα από τη συνεργασία τους με την Χριστιανική Ένωση στον «μεγάλο συνασπισμό» των ετών 2005 -2009 συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία 25 ημέρες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές και έπειτα από το ναυάγιο με τους Πράσινους.
 
Με την Άνγκελα Μέρκελ, ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και τον Χορστ Ζιχόφερ ηγέτη του «αδελφού» κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας να έχουν μοιράσει τους ρόλους του «καλού» και του «κακού» στις διαπραγματεύσεις με τον μικρότερο εταίρο τους, η συμφωνία για έναν μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία, κάτι που επιθυμούν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, αναμένεται να κρατήσει σύμφωνα με τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις ενδεχομένως και μέχρι τα Χριστούγεννα. 

Όπως ήταν γνωστό στους παροικούντες τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο καιρό πριν τις εκλογές, οι λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων για τον τελικό σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία δεν αφορούν καθόλου στην ευρωπαϊκή πολιτική της Ομοσπονδίας, καθώς αυτή θεωρείται επιτυχημένη τουλάχιστον στα βασικά της ζητήματα από όλες τις πλευρές, αλλά σε αποκλειστικά εσωτερικά ζητήματα της Γερμανίας, όπως την καθιέρωση κατώτατου μισθού που ζητεί η πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών και την απόσυρση της πρότασης αύξησης της φορολογίας που ζητεί η Χριστιανική Ένωση (CDU/DSU).

Μετά το πέρας του τρίτου γύρου των διερευνητικών επαφών μεταξύ CDU/CSU και SPD την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου που κράτησε μόλις δυόμιση ώρες, το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που θα γίνει σήμερα Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες θα αποφασίσουν επίσημα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων την ερχόμενη Κυριακή. Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα αποφασίσουν μία ημέρα αργότερα, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου.

Το ισχυρό πρόσωπο των Σοσιαλδημοκρατών Χανελόρε Κραφτ Πρωθυπουργός του κράτους της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας η οποία προεκλογικά είχε ταχθεί κατά ενός μεγάλου συνασπισμού, πλέον δηλώνει σαφώς πως επιθυμεί την κυβερνητική συνεργασία ανάμεσα στην Ένωση και τους Σοσιαλδημοκράτες. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Ένωση.

«Μάχη» για τα κρίσιμα υπουργεία

Σκληρές αναμένονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα τρία κόμματα και για τη στελέχωση των 14 ομοσπονδιακών υπουργείων, από τα οποία σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες πέντε υπουργεία θα λάβουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, τρία οι Χριστιανοκοινωνιστές του Χορστ Ζιχόφερ και έξι οι Σοσιαλδημοκράτες. Οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να μην ζητούν το Ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών, αντίθετα με τον μεγάλο συνασπισμό 2005-2009 όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Πέερ Στάινμπρουκ, αλλά να συμβιβάζονται με το υπουργείο Οικονομίας σε περίπτωση που αυτό αναβαθμιστεί σε ένα υπουργείο «Υποδομών» το οποίο θα μπορούσε να αναλάβει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Επίσης το Ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο συνήθως αναλάμβανε ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος ενδέχεται να περάσει σε υπουργό προερχόμενο από την Ένωση και ίσως τους Χριστιανοδημοκράτες.

Για να ξεπεραστούν και οι τελευταίες επιφυλάξεις των Σοσιαλδημοκρατών που εξακολουθούν να φοβούνται πως η τεράστια επιρροή και δημοφιλία της Άνγκελα Μέρκελ θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το κόμμα, ενδέχεται να ζητήσουν τη σύσταση μιας επιτροπής με εκπροσώπους και των τριών κομμάτων ώστε να καταλήξουν σε  μια συμφωνία την ερχόμενη Τετάρτη κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου των διερευνητικών επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ομοσπονδία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook