Παρατείνεται το «θρίλερ» για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών ( ΕΑΣ και ΕΛΒΟ ) καθώς και χθες για δεύτερη φορά το τελευταίο δεκαήμερο αναβλήθηκε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.

Αντί αυτής πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας Φώφη Γεννηματά.

Όπως έγινε γνωστό η ελληνική πλευρά παραμένει «αμετακίνητη» στην θέση της να μην κλείσουν οι δύο επιχειρήσεις μίας και η τρόικα φαίνεται ότι δεν έχει αποσύρει από το τραπέζι την λύση του «λουκέτου»κυρίως για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Εντός των επόμενων 24ώρων θα υπάρξει ηλεκτρονική αλληλογραφία με την τρόικα ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει καθορισθεί ημερομηνία για την τηλεδιάσκεψη.

Η κυβέρνηση προτείνει για τα ΕΑΣ τη διάσπαση του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος με διάσωση του στρατιωτικού τμήματος και δεν αποδέχεται την θέση της τρόικας για ρευστοποίηση τους.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει για εμάς άλλο σενάριο», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε να βρεθεί λύση το ταχύτερο δυνατόν- παρότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα- καθώς αφενός το ζήτημα συνδέεται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ, και αφετέρου δεν πρέπει να ματαιωθούν οι παραγγελίες».

Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να ολοκληρωθούν πρώτα οι ανεκτέλεστες παραγγελίες στα ΕΑΣ, ύψους 250 εκατ. ευρώ συνολικά από Μαρόκο και ΗΠΑ, και στη συνέχεια να ακολουθήσει η σταδιακή σμίκρυνση και αναδιοργάνωση της επιχείρησης.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ανέφεραν, επίσης, ότι το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ συζητείται σε υπηρεσιακό επίπεδο.Στην τρόικα έχει ήδη προταθεί να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» με τα ΕΑΣ, ήτοι να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής.

Πάντως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν απολύσεις κι από τις δύο εταιρείες τον αριθμό των οποίων η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να τον προσδιορίζει όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook