Χαράς ευαγγέλια για την τοπική κοινότητα των Σταβίων του δήμου Γόρτυνας, καθώς υπογράφηκε η σύμβαση του έργου \”Αποχετευτικό δίκτυο και εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων των οικισμών Σταβίων –Φουρνοφάραγγου, της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα\” και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.280.000 ευρώ και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μελέτης, θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τις ανάγκες μέχρι 580 κατοίκων από τα δυο χωριά.
Αναλυτικά η εργολαβία περιλαμβάνει την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων του Φουρνοφάραγγου και των Σταβίων, καθώς και των αγωγών σύνδεσης και μεταφοράς των λυμάτων στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, η οποία θα φτιαχτεί στην περιφέρεια του δεύτερου οικισμού. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο θα παραδοθεί ακριβώς σε ένα χρόνο.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του που ένα ακόμη βασικό έργο υποδομής για τον τόπο πήρε και επίσημα το δρόμο προς την υλοποίηση. \”Ένα σημαντικό έργο για το δήμο Γόρτυνας ξεκινάει σύντομα, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις Στάβιες και το Φουρνοφάραγγο. 
Ως δημοτική αρχή είμαστε απόλυτα ικανοποιημένη για την εξέλιξη αυτή και ευελπιστούμε να τηρηθούν με ακρίβεια τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του έργου, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα να λειτουργεί κανονικά τόσο το αποχετευτικό δίκτυο, όσο κι ο βιολογικός καθαρισμός, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των συνδημοτών μας στους οικισμούς των Σταβίων και του Φουρνοφάραγγου\” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σχοιναράκης.
Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκα κι οι δηλώσεις του προέδρου της τοπικής κοινότητας, κ. Χρόνη Καλαϊτζάκη, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει εκ μέρους και των κατοίκων της περιοχής, τη δημοτική αρχή για την προσπάθεια που κατέλαβε προκειμένου ένα έργο πνοής για την περιοχή, να πάρει το δρόμο προς την υλοποίηση.
Το έργο
Συνολικά προβλέπεται να κατασκευαστούν περίπου 3784 μ. και περίπου 190 ιδιωτικές συνδέσεις ακαθάρτων με τα αντίστοιχα φρεάτια. Όσον αφορά τα φρεάτια, προβλέπεται συνολικά η κατασκευή 81 φρεατίων επίσκεψης, συμβολής, στροφής κατά μήκος του δικτύου. Η μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο εμβαδού 3.161,91μ2 στην θέση «Λώντρα» του οικισμού Σταβίων, που είναι ιδιοκτησίας Δήμου Γόρτυνας.
Η μονάδα εφαρμόζει φυσικές μεθόδους επεξεργασίας και περιλαμβάνει τις παρακάτω επιμέρους διατάξεις :
1.Φρεάτιο εισόδου-εσχαρισμού
2.Μετρητής παροχής
3.Πρωτοβάθμια επεξεργασία με τη χρήση σηπτικής δεξαμενής
4.Δευτεροβάθμια επεξεργασία με τη χρήση χαλικόφιλτρων με ανακυκλοφορία
5.Τεχνητός υγροβιότοπος επιφανειακής ροής , που εξασφαλίζει τη δυνατότητα αποθήκευσης της εκροής.
6.Απολύμανση της εκροής με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου
7.Απόσμηση
8.Λοιπά έργα υποδομής (διαμόρφωση χώρου, περίφραξη, ηλεκτροφωτισμός , ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, διάθεση επεξεργασμένων λυμάτων κλπ.)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook