Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς κατέληξαν σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό του Καναδά Στίβεν Χάρπερ.

Η συμφωνία αυτή «ανοίγει μια νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις, καθώς «προσφέρει σημαντικές νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις στην ΕΕ και στον Καναδά, αυξάνοντας την πρόσβαση στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και παρέχοντας νέες ευκαιρίες για τους ευρωπαίους επενδυτές», ανέφερε ο Μπαρόζο σε ανακοίνωση.

Η συμφωνία «αυτή θα αποτελέσει τη βάση ώστε (οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις) να αποκτήσουν μια ισχυρή βάση για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη βορειοαμερικανική αγορά, προσφέροντας έναν καταλύτη ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καναδά μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ ο Καναδάς ο 11ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ένωσης, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Το διμερές εμπόριο αγαθών μεταξύ των δύο μερών έφθασε τα 61,7 δισ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ καλωσόρισε τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετική βάση για όλες τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις, όπως αυτή για την Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συμμαχία με τις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με μια κοινή οικονομική μελέτη που εκπονήθηκε η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να συμβάλει το διμερές εμπόριο να αυξηθεί κατά 25,7 δισ. ευρώ, ή κατά περίπου 20%.

Οι διμερείς διαπραγματεύσεις για την εμπορική αυτή συμφωνία είχαν αρχίσει το 2009.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη συμφωνία (ελεύθερου εμπορίου) που έχει συνάψει ποτέ η χώρα μας», είπε από την πλευρά του ο Καναδός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είναι μεγαλύτερη από τη NAFTA, την οποία είχαν συνάψει ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και το Μεξικό.

Ο Στίβεν Χάρπερ έκανε λόγο για μια «σημαντική στιγμή» και μια «ιστορική συμφωνία» για τη χώρα του.

in.gr