Η Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης πραγματοποίησε σήμερα ημερίδα στην Αίθουσα Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πλατεία Κουντουριώτη στο Ηράκλειο, με θέμα την ανάλυση και εφαρμογή της νέας ΚΥΑ που αφορά τον καθορισμό μέτρων, όρων και διαδικασιών για την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων.

Η ημερίδα διεξήχθη στα πλαίσια του προγράμματος «Γεωργική Αξιοποίηση Επεξεργασμένων Υγρών Αποβλήτων ως εναλλακτικός υδατικός πόρος» του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου όπου η Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Κρήτης συμμετέχει ως εταίρος.

Το πρόγραμμα αυτό διεξάγεται με συντονιστή τη Δ.Ε.Υ.Α Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, και τη Δ.E. Τεμένους του Δ. Ηρακλείου, στην περιοχή του οποίου θα κατασκευασθεί το πιλοτικό αρδευτικό δίκτυο.

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος και παρευρέθησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, o θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής και ο Δήμαρος Αρχανών – Αστερουσίων κ. Ρούσσος Κυπριωτάκης. Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο Δ/ντής της Δ/νσης Υδάτων κ. Μανόλης Μαυράκης και συμμετείχαν οι Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, οι Δ/νσεις Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, η Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και οι Δ/νσεις Γεωργίας των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Στην ημερίδα οι συμμετέχουσες Υπηρεσίες και Φορείς είχαν την ευκαιρία να θέσουν τους προβληματισμούς τους για τον τρόπο εφαρμογής της νέας ΚΥΑ και τις εμπειρίες τους από την μέχρι σήμερα εφαρμογή της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Καρούντζος ανέφερε χαρακτηριστικά:

« Είμαστε πάρα πολύ κοντά στην επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων γιατί ξεκίνησε και θεσμικά η διαδικασία, με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, και την πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης. Σήμερα δεν πρέπει να κοιτάμε μόνον το πώς θα εμπλουτίσουμε πηγές, πως θα φτιάξουμε φράγματα, λιμνοδεξαμενές για ύδρευση και άρδευση. Πρέπει να αξιοποιήσουμε και ήρθε η στιγμή , ακόμη και τα υγρά απόβλητα – γιατί δεν είναι πλέον λύματα – γιατί η επιστήμη έχει προχωρήσει και με την δευτεροβάθμια επεξεργασία τους μπορούν εκατομμύρια όγκοι υδάτων που πέφτουν αυτήν την στιγμή στη θάλασσα ή στις λίμνες ή στα ποτάμια να αξιοποιούνται με σοβαρό τρόπο προς την ανάπτυξη της γεωργίας».

Ο κ. Καρούντζος ευχαρίστησε την Δ.Ε.Υ.Α Ηρακλείου, την Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και τις υπηρεσίες της Αιρετής Περιφέρειας για την οργάνωση και διεξαγωγή της ημερίδας γιατί όπως τόνισε, «όταν ενώνονται αυτές οι δυνάμεις, όλα αυτά τα μυαλά, πιστεύω ότι θα λειτουργήσουμε πάρα πολύ καλά.

Αυτό που μετράει είναι ότι θα γίνουν χρηματοδοτήσεις έργων δευτεροβάθμιας λυμάτων έτσι ώστε να μπορούν αυτά τα ύδατα να πάνε προς την κατεύθυνσης της άρδευσης.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα για την Κρήτη γιατί η Κρήτη είναι ένα νησί και πρέπει και την τελευταία σταγόνα νερού να την εκμεταλλευτούμε σωστά».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν υπάρχει η τεχνογνωσία και η δυνατότητα να υποβληθούν μελέτες, προκειμένου ότι πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, ο κ. Καρούντζος υπογράμμισε:

«Η Κρήτη έχει πολύ καλά οργανωμένες Δ.Ε.Υ.Α σε όλο το μήκος και πλάτος της. Έχει ανθρώπους που σήμερα έδειξαν ότι πραγματικά γνωρίζουν το θέμα. Είναι όμως θέμα και ενημέρωσης και εμπλουτισμού των γνώσεων προς την πλευρά και των αγροτών για να συμμετάσχουν όλοι σε μια κοινή προσπάθεια αξιοποίησης αυτών των υδάτων».

Καταλήγοντας ο κ. Καρούντζος σημείωσε ότι τα οφέλη από την χρησιμοποίηση αυτών των υδάτων είναι ότι αυτά θα οδεύσουν προς την κατεύθυνση αξιοποίησης της γεωργικής καλλιέργειας και αυτό όπως επεσήμανε είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί έχει όλα τα standards και όλες τις επιστημονικές προδιαγραφές έτσι ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της γεωργίας.

Ο κ. Δάνος Μαμάης επίκουρος καθηγητής στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα κριτήρια που πρέπει να εφαρμόζονται για να υπάρχει καλό αποτέλεσμα ως προς την εξασφάλιση των υδατικών πόρων και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Μαμάης ανέφερε:

«Μετά από πρόσκληση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης μετέχουμε στην ημερίδα σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων. Πρόσφατα έχει εκδοθεί μια νέα Υπουργική Απόφαση που αφορά στην επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων και η ημερίδα ουσιαστικά θέλει να δώσει την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν σχετικά με αυτό το θέμα. Σύμφωνα με την διεθνή περιβαλλοντική νομοθεσία και με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα λύματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν ένας πολύτιμος πόρος νερού. Είναι δηλαδή μια άλλη πηγή που μετά από κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και όχι μόνον να διατίθεται στους υδάτινους αποδέκτες. Αυτός είναι ο στόχος της νέας ΚΥΑ για την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα σε περιοχές της Ελλάδος που αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα λυψειδρίας όπως είναι ο νομός Ηρακλείου και ευρύτερα η Κρήτη».

Ο κ. Μαμάης επεσήμανε ότι στον νομό Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην Χερσόνησο έχουν αναπτυχθεί εφαρμογές συστημάτων επαναξιοποίησης των λυμάτων οπότε όπως σημείωσε, ο νομός Ηρακλείου βρίσκεται ποιο μπροστά από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Η νέα νομοθεσία έρχεται να βάλει ένα θεσμικό πλαίσιο ώστε να καθορίζει όλα τα θέματα εναναχρησιμοποίησης των λυμάτων με κύριο μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος», κατέληξε ο κ. Μαμάης.

Τα βασικά θέματα που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια της ημερίδας είναι :

• Κριτήρια επαναχρησιμοποίησης λυμάτων στον ελληνικό χώρο Ομιλητές : Δ. Μαμάης & Κ. Νουτσόπουλος Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ
• Εμπειρίες από την πρώτη ευρεία εφαρμογή επεξεργασμένων αστικών λυμάτων στην άρδευση μεγάλων καλλιεργειών στην Ελλάδα Ομιλητής : Αθανάσιος Πανόρας – Γεωπόνος Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ
ΕΘΙΑΓΕ – Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
• Απαιτήσεις υγειονομικής νομοθεσίας για τη διάθεση υγρών αποβλήτων στο έδαφος Ομιλητής : Βασιλική Καραούλη – Υγιεινολόγος Μηχανικός Δνση Υγειονομικής Μηχανικής Περιβάλλοντος Υπουργείο Υγείας
& Κοινωνικής Αλληλεγγύης
• Πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων λυμάτων της Δ.Ε.Υ.Α Ηρακλείου (ΧΜ – ΕΟΧ EL 0030) Ομιλητές : Δ.Ε.Υ.Α Ηρακλείου, Νίκος Καλογεράκης, Θρασύβουλος Μανιός Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης

Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας – ΤΕΙ Κρήτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook