Μια μεγάλη πυρκαγιά η οποία ξέσπασε την Παρασκευή στο λιμάνι Σάντος της νοτιοανατολικής Βραζιλίας, στις αποθήκες του κύριου εξαγωγέα ζάχαρης της χώρας, της εταιρείας Copersucar, μέγιστης χωρητικότητας 300.000 τόνων, προκάλεσε σημαντική άνοδο των τιμών της πρώτης ύλης.
Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο εξαγωγέας ζάχαρης και η τιμή του προϊόντος αυξήθηκε μέχρι 20,16 σεντς η λίβρα στη Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Οκτωβρίου 2012 και μέχρι 529,40 δολάρια ο τόνος στο Λονδίνο, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Μαρτίου 2013.
Εκπρόσωπος της Copersucar δήλωσε πως δεν γνωρίζει πόση ποσότητα ζάχαρης χάθηκε.
«Τριακόσιες χιλιάδες τόνοι είναι η συνολική χωρητικότητα των αποθηκών, αλλά δεν ήταν αυτή η αποθηκευμένη ποσότητα, ήταν ίσως μικρότερη», υπογράμμισε.
Ο Τζακ Σκόβιλ, αναλυτής του γραφείου συμβούλων Price Futures Group στο Σικάγο, διαβεβαίωσε πάντως ότι «πρέπει να υπήρχαν 90.000 ως 100.000 τόνοι» αποθηκευμένοι στους χώρους αυτούς.
«Είναι περισσότερο ένα ζήτημα επιμελητείας παρά ένα ζήτημα που θα αλλάξει ριζικά την παγκόσμια συγκυρία», πρόσθεσε.
«Όμως η απώλεια χώρου στο λιμάνι θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολη τη φόρτωση. Έτσι θα δούμε βραχυπρόθεσμα μια άνοδο των τιμών, τουλάχιστον μέχρι να λυθούν τα προβλήματα επιμελητείας», δήλωσε ο κ. Σκόβιλ.
Η πυρκαγιά στο λιμάνι του Σάντος, του μεγαλύτερου της Λατινικής Αμερικής, ξέσπασε το πρωί στο σύστημα μεταφοράς με ιμάντες που υπάρχει ανάμεσα στις τις αποθήκες και τις αποβάθρες, απ\’ όπου η ζάχαρη φορτώνεται στα πλοία.
Τέθηκε υπό έλεγχο το απόγευμα αφού προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό τεσσάρων εργαζομένων.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook