Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανιών Βιομηχανιών (ΒDI) Χανς-Πέτερ Κάιτελ ζητεί να διαμορφωθεί «άμεσα» ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, την ίδια ώρα που κορυφώνονται οι συζητήσεις, τα σενάρια αλλά και οι διαψεύσεις για το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης.

«Μόνο μέσω μιας αναδιάρθρωσης μπορεί η Ελλάδα να απελευθερωθεί από την κρίση χρέους», τονίζει ο κ. Κάιτελ σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

και συνεχίζει:

«Πρέπει να διατυπώσουμε μία λύση για τη χώρα. Αυτή μπορεί να είναι μόνον η αναδιάρθρωση με μέτρο. Οι πιστωτές, κάτοχοι ομολόγων της Ελλάδας το γνωρίζουν αυτό και έχουν ενσωματώσει από καιρό τις απώλειες», λέει ο κ. Κάιτελ.

Ο πρόεδρος του BDI καλεί τις χώρες της Ευρωζώνης να αποσαφηνίσουν άμεσα το τοπίο.

«Είναι αντιπαραγωγικό, να οξύνεται τεχνητά η κατάσταση μέχρι 2013 για να γίνεται μετά τομή στα χρέη», λέει ο κ. Κάιτελ, παραπέμποντας στο μόνιμο μηχανισμό που θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2013.

Υποστηρίζει δε ότι «το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρεών είναι προτιμότερο να ξεκινήσει σήμερα παρά αύριο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Σιν είπε, σε συνέντευξή του στο Reuters την Πέμπτη, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της και θα πρέπει να συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του.

Συντονισμένη ήταν η διάψευση από τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο περί ύπαρξης σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντεόυ Αλταφάζ, χρησιμοποίησε τη λέξη «ανοησίες» για να χαρακτηρίσει τις σχετικές φήμες, ενώ διευκρίνισε ότι προσυπογράφει «ευχαρίστως όσους διαψεύδουν» αυτές τις πληροφορίες

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε «ναι» στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, εφόσον συμφωνήσουν και οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά «όχι» στην αναδιάρθρωση.

Όπως διευκρίνισε, για να αποφασισθεί η επιμήκυνση απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμφωνήσει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.