Ένα κρυφό έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ αποκαλύπτεται στις επικουρικές συντάξεις και στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑ). Αφορά σε εισφορές ασφαλισμένων που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί σε άλλα Ταμεία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας \”Ελεύθερος Τύπος\”, το ΕΤΕΑ χρωστά τις παραπάνω εισφορές στα ταμεία πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα, που έχουν ενοποιηθεί στο ΤΑΠΙΤ. Εάν δεν αποδοθούν, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να γίνουν μειώσεις στα εφάπαξ 600.000 ασφαλισμένων.

Σε περίπτωση που πληρωθούν τα 300 εκατ. ευρώ, τότε το πρόβλημα μεταφέρεται στις επικουρικές συντάξεις. Τότε αναμένεται ταμειακό πρόβλημα, που θα φέρει πιο κοντά ήδη νομοθετημένες μειώσεις, οι οποίες θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερες από 25%.

Πρόκειται για έλλειμμα, που δεν προέρχεται από τη μείωση των εισπράξεων λόγω εισφοροδιαφυγής, ούτε από τη μείωση της απασχόλησης και των εργαζομένων που πληρώνουν εισφορές.

Είναι ένα κρυφό εσωτερικό χρέος, όπως χαρακτηρίζεται και προέρχεται από εισφορές ασφαλισμένων για εφάπαξ, τις οποίες χρησιμοποιεί το ΕΤΕΑ χωρίς να του ανήκουν. Μ΄ άλλα λόγια, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν εισφορά για εφάπαξ, ενώ στην πραγματικότητα \”χρηματοδοτούν\” τις επικουρικές συντάξεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook