Τη διάσωση του ελλειμματικού ΟΑΕΕ, μέσω της επιστροφής 60.000 ασφαλισμένων από τον ΟΓΑ και το ΙΚΑ, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής της Κυριακής".

Τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας ουσιαστικά αποσκοπούν στην κατάργηση εξαιρέσεων που έχουν παραχωρηθεί σε τουλάχιστον ορισμένες εκ των συνολικά 16 κατηγοριών επαγγελματιών οι οποίες έχουν μεταφερθεί είτε στον ΟΓΑ είτε στο ΙΚΑ, προκειμένου να καταβάλλουν πολύ χαμηλότερα ετήσια ασφάλιστρα σε σχέση με τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.

Ενδεικτικά, το μέσο ετήσιο ασφάλιστρο στον ΟΓΑ δεν υπερβαίνει τα 600 ευρώ, τη στιγμή που στον ΟΑΕΕ ανέρχεται στα 3.500 ευρώ.

Η κατάργηση των εν λόγω εξαιρέσεων κρίνεται σκόπιμη καθώς για το 2014 ο ΟΑΕΕ ήδη βαρύνεται από "μαύρη τρύπα" της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, παρά το γεγονός ότι θα χρηματοδοτηθεί με 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως σημειώνει η ΚτΚ, η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ με την επιστροφή των 60.000 ασφαλισμένων δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα βιωσιμότητας του Ταμείου.

Ωστόσο, θα προσφέρει μία "ανάσα", δίχως να χρειαστούν νέες μειώσεις συντάξεων ή αυξήσεις εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

news247.gr