Υλικά

• 500 γρ σαλιγκάρια
• 200 γρ. ρύζι καρολίνα
• 150 γρ. σέσκουλα, κομμένα και ζεματισμένα σε νερό.
• 80 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
• 80 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
• 550 ml. ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
• 100 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 80 ml. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 50 ml. ξύδι (για το ξέβρασμα των σαλιγκαριών)
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• 2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη

Εκτέλεση


Πλένουμε και ξεβράζουμε τα σαλιγκάρια για 7 λεπτά σε νερό με ξύδι και λίγο αλάτι για να βγάλουν τα σάλια τους και να καθαρίσουν. Κατόπιν τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό. Με τη βοήθεια ενός πηρουνιού βγάζουμε το κρέας απο το καβούκι και το κρατάμε κατά μέρος.

Παράλληλα σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα κρεμμύδια. Τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο και το ρύζι. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για ακόμα 3 λεπτά και σβήνουμε με μια καλή κουταλιά ζωμό. Αφήνουμε να τραβήξει και συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό απο σιγά σιγά. Ρίχνουμε και τα σέσκουλα και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε και τα σαλιγκάρια και ψήνουμε μέχρι να γίνει το ρύζι.

Ο χρόνος ψησίματος θα πρέπει να είναι 15-18 λεπτά της ώρας όπως σε κάθε ριζότο. Τελειώνουμε πασπαλίζοντας με τη γραβιέρα.

Αποσύρουμε απο τη φωτιά και σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και γαρνίροντας με τη φρέσκια ρίγανη.