Ένα προηγμένο σύστημα μπορεί να προβλέπει την κίνηση στους δρόμους και να ενημερώνει τους οδηγούς για το που είναι πιθανό να υπάρχει μποτιλιάρισμα. Το Smarter Traveler Research Initiative αναλύει τα δεδομένα που λαμβάνει από την κίνηση που υπάρχει σε κάθε δρόμο και τα συγκρίνει με τα αντίστοιχα προηγούμενων ημερών.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το σύστημα μπορεί να προβλέπει την πιθανότητα να υπάρξει αυξημένη κίνηση σε κάποιον δρόμο 40 λεπτά πριν τελικά αυτή δημιουργηθεί και να ενημερώνει σχετικά τους χρήστες του συστήματος ώστε να λάβουν τα μέτρα τους και να επιλέξουν εγκαίρως εναλλακτική διαδρομή. Το σύστημα ενημερώνει τους χρήστες του συστήματος μέσω e-mail ή γραπτών μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο και έχει ξεκινήσει η πιλοτική του εφαρμογή στο Σαν Φρανσίσκο.

\"\"

Το σύστημα ανέπτυξαν ειδικοί του Κέντρου Καινοτομίας Συγκοινωνιών της Καλιφόρνιας, της Υπηρεσίας Συγκοινωνιών της Καλιφόρνιας, του Πανεπιστημίου Μπέρκλει και του αμερικανικού κολοσσού της πληροφορικής, IBM. «Αν βρίσκεσαι ήδη στο δρόμο και ειδοποιηθείς από τις ηλεκτρονικές επιγραφές ότι λίγο πιο κάτω θα συναντήσεις κίνηση οι επιλογές που έχεις για την αποφύγεις είναι ελάχιστες. Αν όμως έχεις έγκαιρα την πληροφορία μπορείς να επιλέξεις τι θα κάνεις, να επιλέξεις κάποια άλλη διαδρομή ή ακόμη και να αλλάξεις το πρόγραμμα σου ώστε να την αποφύγεις» αναφέρει ο Ναβίν Λάμπα, στέλεχος της IBM στον τομέα ανάπτυξης τεχνολογιών για συγκοινωνίες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφορα συστήματα παροχής πληροφοριών σχετικά με την κίνηση σε πραγματικό χρόνο όπως αυτά της Google και της Microsoft. Όμως το νέο σύστημα κάνει ένα βήμα περισσότερο αφού παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες στους χρήστες του για την κίνηση που θα υπάρχει στους δρόμους τις επόμενες ώρες και μάλιστα εξατομικευμένες αφού ο κάθε οδηγός μπορεί να έχει πρόσβαση σε δεδομένα που αφορούν τον ίδιο προσωπικά και τα καθημερινά του δρομολόγια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook