Συνάντηση φορέων υπό την ομπρέλα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου και του προέδρου της κ. Γ.Χατζηδάκη πραγματοποιήθηκε εχθές Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013, με τον Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, με σκοπό την ενημέρωση από πλευράς του Βουλευτή για τις πρόσφατες ενέργειές του αλλά και τον συντονισμό όλων για τις επόμενες ενέργειες σχετικά με τη λειτουργία της ΑΕΠΙ και των εταιρειών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν πέραν της Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η., εκπρόσωποι από το Σωματείο καφέ-μπαρ Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Παραδοσιακών Καφενείων Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Εστιατορίων Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Κομμωτηρίων Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Αστικών Λεωφορείων Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Υπεραστικών Λεωφορείων Ν. Ηρακλείου, την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου, Σωματείο Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών Palso καθώς και το Σωματείο Περιφερειακών Ραδιοφωνικών Σταθμών.

Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής η οποία σε συνεργασία με τον Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και με άλλους Βουλευτές σε όλη την Ελλάδα που επιθυμούν να συνδράμουν, θα αναλάβει να ενημερώσει και να κινητοποιήσει όλους -αν είναι δυνατόν- τους εμπλεκόμενους, για το αίτημα εκλογίκευσης της λειτουργίας της ΑΕΠΙ και γενικότερα των εταιρειών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους.

Η επιτροπή που συγκροτήθηκε με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΟΕΒΕΝΗ κ. Γ. Χατζηδάκη και θα αποτελείται ακόμη από τους κ.κ. Θωμά Κλάδο από τον Σύνδεσμο Καφεπωλών, Γιάννη Τσακιράκη από το Σωματείο Καφετεριών – Καφέ-Μπάρ, Μανώλη Χαχλιούτη από το Σωματείο Υπεραστικών Λεωφορείων, Μανώλη Χνάρη από το Σωματείο Περιφερειακών Ραδιοφωνικών Σταθμών, Νίκο Φουντουλάκη από την Ένωση Ξενοδόχων και τον κ. Μιχάλη Παρασύρη από το Σωματείο Εστιατορίων, ενώ τη δράση της επιτροπής αποφασίστηκε να υποστηρίξει νομικό γραφείο.

Στο πλευρό των επαγγελματιών που θίγονται από τις πρακτικές των εταιρειών πνευματικών δικαιωμάτων, τάχθηκαν και άλλες Ενώσεις και Σωματεία μέλη της Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η. οι οποίοι δήλωσαν την στήριξή τους σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αποφασιστεί όπως βιοτέχνες, ιδιοκτήτες κομμωτηρίων, ΤΑΞΙ κλπ.

Τόσο ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, όσο και όλοι οι φορείς εξέφρασαν την πεποίθηση ότι «ασφαλώς και πρέπει να υπάρχουν εταιρείες είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων για τους δημιουργούς και ασφαλώς οι δημιουργοί πρέπει να αμοίβονται. Ωστόσο όμως, οι εταιρείες αυτές οφείλουν να λειτουργούν κάτω από κανόνες, όχι αυθαίρετα και κυρίως να εναρμονίζονται με το Ευρωπαϊκό και κυρίως με το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις.»