Στην έβδομη εβδομάδα έχει μπει η κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και ενώ η προθεσμία του υπουργείου για την απογραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα λήγει την Τρίτη, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο επιστράτευσης.

Όπως αναφέρεται στο "Έθνος" της Δευτέρας ήδη από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξαν εισηγήσεις προς τον υπουργό για την επιστράτευση των διοικητικών υπαλλήλων, ωστόσο, ο υπουργός τις απέρριψε.

Ωστόσο, μετά την απόφαση των διοικητικών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, πηγή του υπουργείου που επικαλείται η εφημερίδα τόνιζε ότι «δεν θα επιτραπεί η παράταση της ομηρείας των φοιτητών, των καθηγητών και υπαλλήλων από μικρές συντεχνίες ανομίας».

Κόντρα έχει ξεσπάσει και για την ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου στην οποία καλούνται οι διοικητικοί να απογραφούν με στόχο την κατάρτιση της λίστας των «διαθεσίμων».

Οι υπάλληλοι καταγγέλλουν κενά ασφαλείας στην ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου στην οποία καλούνται να απογραφούν για την κατάρτιση της λίστας των "διαθεσίμων", όμως το υπουργείο απαντά ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, και ότι σε κάθε περίπτωση οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι υπάλληλοι των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Κρήτης, ΕΜΠ και ΑΠΘ καλούνται να συμπληρώσουν τα τυπικά τους προσόντα, χρόνια προϋπηρεσίας, κλπ, ώστε να συμπληρωθεί η λίστα των 1.349 που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Νομικά θα κινηθούν οι  εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Να κινηθούν νομικά απέναντι στο μέτρο της διαθεσιμότητας αποφάσισαν εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κατά τη διάρκεια κοινής συνέλευσης σε Ρέθυμνο - Ηράκλειο που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη, με αφορμή τα νέα δεδομένα της νέας ΚΥΑ (15-10-2013) και το αίτημα προς τους εργαζόμενους να προβούν μέσω πρόσκλησης σε ατομική απογραφή, υπό την απειλή της «αργίας».

Με ανακοίνωσή της η συνέλευση αποφάσισε:

1. Επαναλαμβάνει την αντίθεση της στην πολιτική της διαθεσιμότητας- απόλυσης και της διάλυσης των Πανεπιστημίων και διαπιστώνει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τις τοποθετήσεις του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας αναφορικά με:

● Την αδυναμία του Πανεπιστημίου να λειτουργήσει με μείωση του προσωπικού του.

● Τον προσχηματικό και νομικά διάτρητο χαρακτήρα της επιχειρούμενης μείωσης του διοικητικού προσωπικού.

● Τις ασάφειες, τις νομικές ακροβασίες και την κανιβαλική πλευρά των κριτηρίων αποτίμησης προσόντων των υπαλλήλων.

2. Διαπιστώνει ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει αβασάνιστα και υπό το κράτος απειλών στη διαδικασία της ατομικής απογραφής, η οποία, πέραν όλων των άλλων, είναι νομικά και τεχνικά
διαβλητή.

Καμιά «αποκλειστική προθεσμία» δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσει,εφόσον συνεπάγεται την καταπάτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και κανόνων δικαίου.

3. Αποφασίζει να προβούν οι εργαζόμενοι, με τη στήριξη των Συλλόγων, σε όλες εκείνες τις νομικές ενέργειες που θα τους προστατέψουν από την επιθετική πολιτική ενός Υπουργείου που δεν δείχνει διατεθειμένο να αφουγκραστεί τα  αιτήματα των ΑΕΙ, αλλά μόνο να πειθαρχήσει στις επιταγές της Τρόικα.

Οι διευκρινήσεις του υπουργείου


Διευκρινίσεις για την απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, μία μέρα πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας.

Ως γνωστόν, το υπουργείο, μετά τη μη αποστολή των λεγομένων λιστών διαθεσιμότητας από ορισμένα Πανεπιστήμια, προχώρησε σε ρύθμιση που προβλέπει την υποχρεωτική απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων των συγκεκριμένων ιδρυμάτων. Όσοι υπάλληλοι δεν πειθαρχήσουν θα τεθούν αυτομάτως σε αργία.

Δείτε (εδώ) τις διευκρινήσεις του υπουργείου παιδείας.