Νέα υψηλά έτους κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, δημιουργώντας εύλογα την απορία για τις πραγματικές αιτίες της ανόδου αυτής. Έχουν λυθεί τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και το χρηματιστήριο ως καθρέπτης αυτής σπεύδει να το απεικονίσει ή μήπως ζούμε σε μία εικονική πραγματικότητα;

Καταρχήν θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η αλλαγή τάσης της αγοράς συντελέσθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου, μόλις φάνηκε ότι η χώρα μας αποκτά και πάλι πολιτική σταθερότητα και απομακρύνεται ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη. Έκτοτε η τιμή του γενικού δείκτη έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές πολλών μετοχών έχουν πολλαπλασιαστεί (π.χ. ο ΟΤΕ από 1 ευρώ χαμηλό σήμερα βρίσκεται στα 9 ευρώ).

Οι καταλύτες της πρόσφατης ανόδου συνοψίζονται ως εξής :

• Η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από ανεπτυγμένη αγορά σε αναδυόμενη (η οποία θα είναι σε ισχύ στις 26-Νοεμβρίου) δείχνει να προσελκύει τελικά περισσότερες εισροές παρά εκροές κεφαλαίων από τα λεγόμενα επενδυτικά κεφάλαια παθητικής διαχείρισης. Οι εισροές αυτές εκτιμώνται περίπου στα 500-600 εκ. ευρώ, ποσόν διόλου ευκαταφρόνητο για την ρηχή ελληνική αγορά.

• Πολλοί ξένοι διαχειριστές λαμβάνουν επίσης θέση στην ελληνική αγορά, εκτιμώντας ότι αφενός το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους θα λυθεί οριστικά μέσα στους επόμενους μήνες και αφετέρου ότι η ελληνική οικονομία ξύνει πλέον τον πάτο του βαρελιού και η ανάκαμψη είναι προ των πυλών. Επιβεβαιώνεται δηλαδή για μία ακόμη φορά το γεγονός ότι τα χρηματιστήρια λειτουργούν ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί και βλέπουν έξη έως και δώδεκα μήνες μπροστά από τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία.

Οι ξένοι κοιτούν λοιπόν ξανά την Ελλάδα, και το ενδιαφέρον τους πλέον δεν είναι μόνο στα χαρτιά αλλά μετουσιώνεται και σε τοποθετήσεις. Ενδεικτικό είναι και το πρόσφατο deal της καναδικής εταιρείας Fairfax που απέκτησε το 5% της εισηγμένης εταιρείας Μυτιληναίος.

Θα υπάρξει συνέχεια ή πρόκειται για μία φούσκα που θα σκάσει σύντομα; Παρά την 100% άνοδο από τα χαμηλά της, η ελληνική αγορά απέχει περισσότερο από 80% από το υψηλό του 2007. Επίσης η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου πλησιάζει σήμερα το 33% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος 15 ετίας ανέρχεται στο 55%. Αντίστοιχα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ξεπερνάει το 65% του ΑΕΠ.

Κίνδυνοι σαφώς υπάρχουν πολλοί, και τα χρηματιστήρια κινούνται πάντοτε με διακυμάνσεις, όμως εφόσον τα πράγματα κυλήσουν ομαλά στην ελληνική οικονομία, και η διαδικασία της ανάκαμψης είναι όντως καθ΄ οδόν, αυτό που ζούμε σήμερα είναι μόνον το ξεκίνημα της νέας bull αγοράς, η οποία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook