Αυστραλοί πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο πολλές πυρκαγιές στη νοτιοανατολική χώρα, ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο αυτές να ενωθούν και να δημιουργήσουν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, κοντά στο Σίδνεϊ.

Τρεις δασικές πυρκαγιές μαίνονται στο Λίθγκοου, μια πόλη που βρίσκεται στα Γαλάζια Όρη, δύο ώρες οδικώς δυτικά του Σίδνεϊ, οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να ενωθούν σχηματίζοντας μια τεράστια φωτιά.

Η προτεραιότητα σήμερα για τις υπηρεσίες διάσωσης είναι να σβήσουν τις φωτιές που έχουν καταστρέψει 400.000 στρέμματα γης κοντά στο Λίθγκοου.

Τουλάχιστον 200 κατοικίες έχουν ήδη καταστραφεί και άλλες 120 έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές που σαρώνουν εδώ και πολλές ημέρες το κρατίδιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, το οποίο μαστίζεται από την ξηρασία και τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.

Δεκάδες φωτιές κατασβέστηκαν, ωστόσο 58 εξακολουθούν να μαίνονται και 14 θεωρούνται ανεξέλεγκτες, ενώ πυκνοί λευκοί καπνοί συνεχίζουν να καλύπτουν τον ουρανό του Σίδνεϊ.

Οι πυροσβέστες φοβούνται ότι η προβλεπόμενη αύξηση της θερμοκρασίας την Τρίτη και την Τετάρτη μπορεί να ενδυναμώσει το μένος της φωτιάς και τη βάση μαζί με μια άλλη φωτιά που μαίνεται στα Γαλάζια Όρη, σχηματίζοντας τεράστια πυρκαγιά που με τη σειρά της μπορεί να απειλήσει πολλές κατοικημένες περιοχές.

«Πιστεύω ότι ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε όρος "γιγάντια πυρκαγιά"», δήλωσε ο Σέιν Φιτζσάιμονς, επικεφαλής των πυροσβεστών στο κρατίδιο αυτό. «Ωστόσο βασιζόμενοι στα μετεωρολογικά δεδομένα που διαθέτουμε, είναι πολύ πιθανόν αυτές οι δύο φωτιές να ενωθούν σε μια δεδομένη στιγμή».

Οι πυροσβέστες πέρασαν τη νύχτα στήνοντας φράκτες προστασίας για να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο.

Ο Σέιν Φιτζσάιμονς διέψευσε ότι περί τους 76.000 κατοίκους της οροσειράς των Γαλάζιων 'Ορεων κοντά στο Σίδνεϊ, θα απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Το κρατίδιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στη νοτιοανατολική Αυστραλία, που έχει πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές μετά τον θερμότερο Σεπτέμβριο στα χρονικά, κήρυξε χτες κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που επιτρέπει στους πυροσβέστες να απομακρύνουν ακόμη και δια της βίας τους κατοίκους, οι οποίοι κινδυνεύουν με πρόστιμο αν δεν υπακούσουν στην οδηγία.

Οι περισσότεροι πυροσβέστες είναι εθελοντές, πολλοί δείχνουν εξουθενωμένοι και ορισμένοι έχουν ήδη χάσει τα σπίτια τους.

Ο αγώνας που συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες και αυτή την εβδομάδα γίνεται ακόμη δυσκολότερος, καθώς ο πρόβλεψη του καιρού για τις επόμενες δύο ημέρες αναμένεται να δυσχεράνει τις επιχειρήσεις τους, με τις υψηλές θερμοκρασίες και την επικράτηση ισχυρών ανέμων.

Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του --πιθανόν από καρδιακή προσβολή-- ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει το σπίτι του από τις φλόγες. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Ο στρατός διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει αν μια εκπαιδευτική άσκηση χρήσης εκρηκτικών μπορεί να προκάλεσε την δασική πυρκαγιά στο Στέιτ Μέιν.

Ένα 11χρονο αγόρι στην περιοχή του Πορτ Στίβενς κατηγορήθηκε ότι σκόπιμα έβαλε δύο φωτιές στις 13 Οκτωβρίου. Επίσης ένας 15χρονος έφηβος συνελήφθη σε σχέση με τις πυρκαγιές, μετέδωσαν τα τοπικά μμε επικαλούμενα την αστυνομία.

newpost.gr