Υλικά

1 κιλό μύδια με κέλυφος
1 κιλό περίπου χταπόδι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ολόκληρο ξερό κρεμμύδι
2-3 φύλλα δάφνης
1-2 καρότα ολόκληρα
2 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
κόκκους μαύρου πιπεριού
½ ποτήρι του νερού ξύδι και λευκό κρασί
2 μεγάλες ντομάτες ξεσποριασμένες και κομμένες σε κύβους
1 αγγουράκι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. κάππαρη ξαρμυρισμένη
100 γρ. μαϊντανό
3 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε κύβους

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε σχολαστικά την κουκούλα του χταποδιού και αφαιρούμε την πέτσα του. Βάζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, και το αφήνουμε μέχρι να βράσει και να μαλακώσει, προσθέτοντας κατά διαστήματα όσο νερό χρειάζεται. Δεν το αλατίζουμε καθόλου, καθώς οι χυμοί του είναι ήδη αλμυροί. Όταν δούμε ότι είναι έτοιμο, αφού έχει βράσει και έχει μαλακώσει, σουρώνουμε το ζουμί και κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια.

Όταν κρυώσει αρκετά το ζουμί, ρίχνουμε μέσα σε αυτό το χταπόδι, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Αυτό ως έχει μπορούμε να το κρατήσουμε σε μια γυάλα στο ψυγείο για αρκετό καιρό.

Αχνίζουμε για λίγο τα μύδια και συμπληρώνουμε τη γέμιση ώς εξής: στο χταπόδι προσθέτουμε τα μύδια, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, την κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους, την κάππαρη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την ντομάτα και το φρέσκο αγγουράκι κομμένο σε κύβους. Αρταίνουμε με ελαιόλαδο και ξύδι ,γεμίζουμε τα κελύφη και σερβίρουμε.