Περιουσία που αγγίζει τα 60 δισ. ευρώ διαθέτουν μόλις 505 Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία της Wealth-X. Από τα στοιχεία φαίνεται ότι οικονομική κρίση δεν πλήττει τον πλούτο – το αντίθετο μάλλον, αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την αύξησή του.

Στην Ελλάδα οι 505 Έλληνες πολυεκατομμυριούχοι έχουν περιουσία που αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή, από τα 50 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 60 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, οι εκατομμυριούχοι θα αυξηθούν. Συνολικά στη χώρα μας οι εκατομμυριούχοι με περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ υπολογίζονται από τα τμήματα Private Banking των τραπεζών σε περίπου 8.000, καθώς μόνο 2.678 άτομα στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτουν μετοχές που ξεπερνούν σε αξία το 1 εκατ. ευρώ.

Οι εκατομμυριούχοι και οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη επενδύουν κατά 22% σε ακίνητα, 15% σε μετοχές, 15% σε εταιρικά ομόλογα, ενώ διατηρούν ένα 13% σε ρευστά διαθέσιμα. Οι επενδύσεις τους σε κρατικά ομόλογα φτάνουν το 8%, σε νομίσματα το 7% και σε χρυσό το 6%.

Πιο πλούσιοι οι Έλληνες το 2013

Σύμφωνα επίσης με την έκθεση του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο, αν και οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας περιορίζονται, ο παγκόσμιος πλούτος αυξάνεται.

Μεγάλοι κερδισμένοι, Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα με την υψηλότερη περιουσία ανά ενήλικο είναι η Ελβετία, όπου ο προσωπικός πλούτος φτάνει στις 380.000 ευρώ. Ακολουθούν Αυστραλία, Νορβηγία και Λουξεμβούργο.

Αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος πλούτος στην χώρα μας αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 9,9% και βρίσκεται λίγο πάνω από τις 76.000 ευρώ (76.191,53). Η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην εκτόξευση των χρηματιστηριακών τιμών και στην άνοδο του ευρώ, που αντιστάθμισαν την πτώση στην αξία των ακινήτων.

Για την Κύπρο, ο μέσος πλούτος το 2013 αποτιμάται σε 88.500 ευρώ. Στους χαμένους αυτής της χρονιάς συγκαταλέγονται Ιαπωνία, Βραζιλία και Ρωσία, κυρίως λόγω της υποτίμησης των νομισμάτων τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook