Σαρωτικούς ελέγχους σε φορολογούμενους «υψηλού κινδύνου», αλλαγές εκ βάθρων στον φοροελεγκτικό μηχανισμό και κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές από 600 ευρώ προς το Δημόσιο, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής 2011–2014, που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα από το υπουργείο Οικονομικών.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξεύρεση εσόδων 3,5 δισ. ευρώ για την περίοδο ώς το 2014.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή», παρουσιάζονται οι βασικές αρχές του Επιχειρησιακού Προγράμματος και επισημαίνεται ότι βασικό ρόλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα έχει το ΣΔΟΕ, που θα πραγματοποιήσει πάνω από 150.000 ελέγχους, με στόχο έσοδα ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Στο σχέδιο αναφέρεται ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 25% με 37% του ΑΕΠ, κάτι που συνεπάγεται την απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ ετησίως (ή το 30% των συνολικών φορολογικών εσόδων το 2010).

Ακόμη, προαναγγέλλονται τρία φορολογικά νομοσχέδια μέχρι τον Μάρτιο του 2012, ενώ προωθείται ειδικό πακέτο ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Αυτό το πακέτο θα περιλαμβάνει την απώλεια του δικαιώματος σε φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη μείωση του ορίου περί ακατάσχετου στα 600 από 1.000 ευρώ σήμερα.

Ακόμα, το σχέδιο θα προβλέπει πλαίσιο μέτρων για τη ριζική μεταρρύθμιση, εντός του 2011, της οργάνωσης και διοίκησης των φορολογικών υπηρεσιών, με κυριότερο εξ αυτών τη διατήρηση μίας μόνο ΔΟΥ ανά πρωτεύουσα νομού και την αντικατάσταση των υπολοίπων με ΚΕΠ (ειδική μέριμνα θα ληφθεί για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά).

in.gr