Κανένα από τα αναζητούμενα παιδιά στην παγκόσμια λίστα της Interpol δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την Μαρία, που βρέθηκε στον καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα. Αυτή την απάντηση έδωσαν πριν από λίγες ώρες οι κεντρικές υπηρεσίες της διεθνούς αστυνομίας -με έδρα τη Λυών- στην ΕΛ.ΑΣ.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πάντως εκτιμούν ότι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι η μικρή να βρέθηκε στα χέρια των Ρομά μετά την εξάρθρωση κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών μέσω Βουλγαρίας την περίοδο 2008 – 2010 ή να έχει «διακινηθεί» μεταξύ Ρομά σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με έγγραφα των βουλγαρικών αρχών, τα κυκλώματα υιοθεσίας δρουν ολοένα πιο συχνά μετά και το άνοιγμα των συνόρων με τη γειτονική χώρα λόγω της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αστυνομικοί διερευνούν ακόμη την υπόθεση ληστείας τον Νοέμβριο του 1999 με πρωταγωνιστή τον 39χρονο αθίγγανο που εμφανίσθηκε ως πατέρας του παιδιού και θύμα του έναν ταχυδρόμο στην κεντρική Ελλάδα.

Η σύγκριση DNA

Το έγγραφο της Intepol βασίσθηκε στη σύγκριση του DNA της Μαρίας με τη σχετική λίστα με γενετικό υλικό για περίπου 610 αγνοούμενα πρόσωπα σε όλο τον κόσμο (ανάμεσά τους και 61 παιδιά σε ηλικία που ταιριάζει με το κοριτσάκι από τα Φάρσαλα) που έχει στη διάθεσή της η Διεθνής Αστυνομία.

Στη σχετική καταγραφή της Interpol δεν προσδιορίζεται εθνικότητα ή όνομα για το κορίτσι, δείγμα της ασάφειας που υπάρχει ακόμη στις διωκτικές αρχές για την προέλευση της μικρής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., το κοριτσάκι θα εξετάσει και ειδικός ανθρωπολόγος-ιατροδικαστής ο οποίος πολλές φορές υποβοηθά τις έρευνες των διωκτικών Αρχών προκειμένου να προσδιορισθεί η χώρα προέλευσης ενός ατόμου.

Δύσκολος προσδιορισμός

Ωστόσο όπως επισημαίνει στο Βήμα ο ιατροδικαστής Κωνσταντίνος Κούβαρης που έχει τη σχετική ειδίκευση, «μια τέτοια έρευνα δεν γίνεται από μια φωτογραφία ή μια απλή εξέταση από κοντά. Χρειάζεται και ακτινογραφία και μια ενδελεχή εξέταση των δεδομένων του σκελετού του ανθρώπου. Το κύριο ενδιαφέρον μας στρέφεται κυρίως στα ζυγωματικά.

»Ωστόσο πρέπει να σημειώσω ότι η προσπάθεια ανίχνευσης της καταγωγής του με βάση φυλετικά χαρακτηριστικά είναι εξαιρετικά δύσκολη για ένα παιδί τόσο μικρής ηλικίας, καθότι δεν έχουν σχηματοποιηθεί κυρίως τα οστά του προσώπου και δεν έχει αποκτήσει πλήρη βιομετρικά δεδομένα με τις αποστάσεις των ματιών κ.ά. έτσι ώστε να γίνει σχετική ταξινόμηση με τα χαρακτηριστικά ευρωπαϊκών φυλών και να προσδιορισθούν αν είναι σλαβικής καταγωγής, σκανδιναβικής κτλ.

»Όμως εκείνο που μπορεί να γίνει είναι μέσω ανάλυσης του DNA της πεντάχρονης να διαπιστωθεί αν έχει ειδικούς γενετικούς κώδικές αντίστοιχους πολιτών από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη. Μία τέτοια γενική ομαδοποίηση, με βάση το γενετικό υλικό και την πλήρη αποκωδικοποίησή του, μπορεί να οδηγήσει σε κρίσιμα συμπεράσματα».

«Φάμπρικα» παρανομίας

Πάντως, από τα μέχρι τώρα δεδομένα οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένοι Ρομά που είχαν εμφανισθεί ως γονείς της Μαρίας είχαν στήσει από την περίοδο 1993-94 «φάμπρικα» παράνομων δηλώσεων απόκτησης τέκνων, προκειμένου να εισπράξουν επιδόματα ή για να υποβοηθήσουν κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι επανήλθαν με νέες δηλώσεις απόκτησης τέκνων τα τελευταία χρόνια όταν υποτίθεται ότι «ενηλικιώθηκαν» τα δηλωθέντα παιδιά τους την περίοδο 1993-94 και δεν μπορούσαν να εισπράττουν σχετικά επιδόματα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook