\”Καταναλώνουν βιάγκρα και μετά βιάζουν\”. Αυτό καταγγέλλει για τους στρατιώτες του Μουαμάρ Καντάφι η αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ. Η Σούζαν Ράις διατύπωσε την καταγγελία αυτή, η οποία πρωτοαναφέρθηκε στον βρετανικό Τύπο, σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία συμμετείχαν αρκετοί διπλωμάτες.

«Η Ράις ήγειρε το ζήτημα αλλά κανείς δεν απάντησε», διέρρευσε ένας από τους διπλωμάτες μιλώντας προς το «Reuters». Οι διπλωμάτες παρατήρησαν ότι, αν αληθεύει πως στους στρατιώτες του Καντάφι χορηγείται Βιάγκρα, αυτό σημαίνει ότι οι ανώτεροί τους τούς ενθαρρύνουν να διαπράξουν σεξουαλικά εγκλήματα για να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό σε περιοχές που υποστηρίζουν τους αντάρτες. Αυτό συνιστά έγκλημα πολέμου.

Αρκετοί διπλωμάτες σημείωσαν ότι η κυρία Ράις δεν παρείχε καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς της τους οποίους, όπως είπαν, έκανε για να πείσει τους δύσπιστους ότι η σύγκρουση στη Λιβύη δεν είναι απλώς ένας «κανονικός» εμφύλιος αλλά μια πολύ χειρότερη διαμάχη. «Επικαλέστηκε αναφορές για στρατιώτες που παίρνουν βιάγκρα και βιάζουν», συνέχισε ο διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Είπε ότι οι στρατιώτες του Καντάφι βάζουν στο στόχαστρο παιδιά και διαπράττουν και άλλες φρικαλεότητες».

Πιστεύεται ότι η δήλωση της κυρίας Ράις πραγματοποιήθηκε κυρίως για να την ακούσουν χώρες όπως η Ινδία, η Ρωσία και η Κίνα που εκφράζουν όλο και εντονότερες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής επέμβασης στη Λιβύη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook